Soezen

De klassieker toonde aan dat Ajax moeite heeft om wakker aan een wedstrijd te beginnen. Ajax staat deze competitie te vaak in de slaapstand.

Trainer Frank de Boer snapte er niets van. Het stadion was afgeladen met louter Ajaxsupporters, de aartsrivaal Feyenoord stond als tegenstander op het veld. Wat wilde je nog meer?

De Boer maakte na afloop een mooie verspreking: „Ja, het is moeilijk verklaren om daar je vinger achter te leggen.”

Het grote voorbeeld van een soezende Ajaxspeler is verdediger Jan Vertonghen. Hij kwam het veld opgelopen met een slome pas. Of hij suf geblowd over een wietplantage liep. Zelfs tijdens het vuurwerk gingen zijn ogen nog niet open. Het kleine meisje dat aan zijn hand als mascotte meeliep, had meer zin in de wedstrijd dan aanvoerder Jan.

Vertonghen heeft uitmuntende kwaliteiten als centrale verdediger. Hij heeft een prachtige lange trap, houdt overzicht en kan als een heerser opkomen. Soms doet hij aan Franz Beckenbauer denken. Wat koop je alleen voor die kwaliteiten als je slapend aan een duel begint?

In het begin van de wedstrijd kreeg Vertonghen de bal aan de zijlijn. Geen vuiltje aan de lucht. Feyenoordspits Guyon Fernandez kwam aangesneld. Vertonghen kon van alles doen. Terugspelen op de keeper, de bal naar voren spelen. Maar hij koos voor een houterige kapbeweging. Het leverde de eerste grote kans voor Feyenoord op.

Zou het echt zo zijn dat Ajacieden problemen hebben met het spelen van een wedstrijd om half één in de middag, zoals De Boer al vaker memoreerde. Half één, is dat te vroeg?

Dan heeft menig man al zijn rondje hardgelopen, de auto met de hand gewassen en een muurtje gewit.

Vertonghen is geen ochtendmens. Loden benen, kop vol watten. Hij zucht en zeult met zijn eigen lijf.

Ik vraag me af hoe laat Jan op zaterdagavond naar bed gaat. Zit hij na Ushi, Ik hou van Holland en Dit was het nieuws met een bak chips voor de tv bij het nachtprogramma Teleshop te twijfelen over de aanschaf van een stel afslankslippers?

Na afloop van de wedstrijd tegen Feyenoord zei Vertonghen dat de instelling van Ajax niet slap was, „al kan ik me voorstellen dat het er zo uitziet”.

Inderdaad, Jan. Dat klopt. Het zag er slap uit.

Weer een paar uur later hoorde ik dat Jan koorts had en eigenlijk niet kon spelen. Zou kunnen. Dan moet je de goede keuze maken. Of je voelt je goed en je speelt, of je bent ziek en je gaat op de bank zitten. Wat dat betreft gaf de zieke spits John Guidetti van Feyenoord het goede voorbeeld.

Pas ver in de tweede helft werd Vertonghen wakker geschud. Geprikkeld door de achterstand en de rode kaart voor Ajax-keeper Kenneth Vermeer nam de agressiviteit toe. Hij kopte uit een corner de 1-1 in het doel.

Nog voor het einde van de wedstrijd werd omgeroepen dat Vertonghen was uitgeroepen tot Man of the Match. Voetballen in de slaapstand wordt nog beloond ook. Hoeveel zand wil je in de ogen van Vertonghen strooien met zo’n verkiezing?

Om met Frank de Boer te spreken: het is heel moeilijk verklaren om daar je vinger achter te leggen.

Wilfried de Jong