Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Sarkozy tegen Cameron: bemoei je er niet mee, je haat de euro

Sarkozy en Cameron rondden onlangs nog wel gebroederlijk een bezoek af aan Libië waar de samenwerking met de NTC werd besproken. Foto AP / Michel Euler

Nicolas Sarkozy wordt moe van zijn Britse collega David Cameron vanwege diens aanhoudende kritiek op de euro. De Franse president is het beu constant van Cameron aan te moeten horen wat de eurolanden “moeten doen”.

The Guardian meldt dat Sarkozy de Britse premier niet bij het extra topoverleg van aanstaande woensdag wil hebben. “Je hebt een hekel aan de euro, die u niet verwelkomt, en nu wilt u zich bemoeien met onze bijeenkomsten”, zei de Fransman volgens de kwaliteitskrant. Ook The Daily Telegraph en The Times melden een woordenwisseling tussen de twee gisteren in Brussel, aldus AFP.

De ontevredenheid zit hem in de aanwezigheid van tien non-eurolanden bij het topoverleg gisteren in Brussel, waar geen doorbraak plaatsvond. Aan de hand van Groot-Brittannië werd geklaagd over de toenemende bereidheid van landen om toe te treden tot de euro zonder overleg met hen.

Cameron vindt dat de crisis in de eurozone ook invloed heeft op de economieën van niet-eurolanden. Sarkozy wil dat het overleg woensdag alleen wordt bijgewoond door de zeventien eurolanden.