Sarkozy is kritiek uit 'rest van de wereld' beu

De Franse president Sarkozy ergert zich aan kritiek van buiten op de crisisaanpak, ook van de tien EU-landen die niet meedoen aan de euro. Toch mogen leiders als Cameron (Groot-Brittannië) en Tusk (Polen) woensdag even meepraten met de zeventien eurolanden.

Een opgelucht maar cynisch applaus klonk toen bondskanselier Merkel en president Sarkozy gisteren de perszaal betraden. De persconferentie van ‘Merkozy’ begon twee uur later dan verwacht. De reden? Op de top van de 27 Europese regeringsleiders was ruzie ontstaan tussen Sarkozy en de Britse premier Cameron. Cameron wilde dat de tien EU-leden die niet de gezamenlijke munt voeren meer invloed krijgen op de manier waarop de eurozone de crisis probeert te bezweren.

Naar verluidt wees Sarkozy tijdens de lunchvergadering van alle regeringsleiders op de kritiek die de Britse premier had op de manier waarop de eurozone de crisis aanpakt. Eerder deze maand zei Cameron dat de eurozone een „grote bazooka” nodig had en dat de euro-leiders structureel „te weinig, te laat” te doen.

Tijdens de persconferentie werd Sarkozy kwaad toen een Franse journalist soortgelijke kritiek uitte. Wat zou er zijn gebeurd als de leiders van de eurozone de afgelopen jaren niet hadden gehandeld, zei Sarkozy. „Ierland stond aan de rand van de afgrond. Nu is het land bijna uit de problemen. Ook Portugal is op de goede weg. Het was Europa dat tijdens de financiële crisis aandrong op actie van de G20”, aldus Sarkozy. De Franse president zei ook dat het maar eens afgelopen moet zijn met de kritiek uit „andere delen van de wereld, die ook hun eigen economische problemen hebben.” De afgelopen maand werd ook de Amerikaanse president Obama ongeduldig.

Om Cameron, en ook de Poolse premier Donald Tusk, tegemoet te komen, kwam er een compromis: voor de eurogroep op woensdag komen eerst de 27 EU-regeringsleiders bijeen. Cameron: „Dat geeft ons de kans om de besluiten over het herkapitaliseren van de banken af te maken, dat gaat alle 27 landen aan.”

Melle Garschagen