Saab-eigenaar zegt de deal met twee Chinese investeerders op

De Chinese redders van Saab zijn afgehaakt. Saab-eigenaar Swedish Automobile maakte gisteravond bekend dat de overeenkomst met Pangda en Youngman is opgezegd omdat de bedrijven niet aan de afspraken „kunnen voldoen”.

De twee Chinese bedrijven werden in juni gepresenteerd als redders van de Zweedse autofabrikant die in grote financiële problemen verkeert. De bedrijven Pangda en Youngman zouden samen 245 miljoen euro in Saab steken in ruil voor een belang van 53,9 procent in de autofabrikant.

Daarnaast werd onlangs overeengekomen dat Youngman een overbruggingskrediet van 70 miljoen euro zou overmaken, waarmee Saab de vrijwillige reorganisatieplannen zou kunnen uitvoeren. Saab verkeert sinds eind september in een soort surseance, waardoor het bedrijf beschermd is tegen schuldeisers. Maar het beloofde overbruggingskrediet werd niet overgemaakt. Door de surseance en de sterk gedaalde beurswaarde van Saab lieten Pangda en Youngman weten opnieuw te willen onderhandelen over een overeenkomst. Vorige week deden de Chinese bedrijven een overnamebod op Saab, maar dat werd verworpen.

Swedish Automobile laat weten nog steeds „in gesprek” te zijn met de Chinese bedrijven.

De bewindvoerder die de reorganisatie moest uitvoeren heeft vorige week zijn opdracht teruggegeven aan de rechtbank omdat hij er geen vertrouwen meer in heeft. Vrijdag beslist de rechtbank in Zweden over het lot van Saab. Als de bescherming tegen schuldeisers wordt opgeven, kan opnieuw het faillissement worden aangevraagd. Saab heeft grote schulden bij toeleveranciers. Swedish Automobile wil dat er een nieuwe bewindvoerder wordt aangesteld.

Het bedrijf heeft vorige week ook al weer een nieuwe geldschieter gepresenteerd. Een Amerikaanse private equity-firma is bereid een lening van 43,5 miljoen dollar te verstrekken zodat Saab de reorganisatie alsnog kan uitvoeren.