'Rebellen executeerden in Sirte 53 Gaddafi-aanhangers'

Alles wijst erop datLibische rebellen vorige week 53 aanhangers van de gedode ex-leider Gaddafi hebben geëxecuteerd in een hotel in Sirte. Dat heeft Human Rights Watch vandaag gemeld. De lichamen werden gevonden in een wijk die onder controle stond van rebellen uit Misrata. Bij sommige slachtoffers waren de handen gebonden voordat ze werden gedood. Eerder meldde ook Amnesty International mensenrechtenschendingen door de Libische rebellen.

Het Duitse weekblad Der Spiegel schrijft in de recentste uitgave dat Gaddafi is opgespoord met hulp van de Bundesnachrichtendienst BND, de Duitse inlichtingendienst. De Duitsers zouden al weken op de hoogte zijn geweest van de precieze verblijfplaats van Gaddafi. Het blad baseert zich op informatie van niet nader genoemde „veiligheidskringen”. Een woordvoerder van de BND ontkent dat de organisatie op de hoogte was van de verblijfplaats Gaddafi. „De plaats waar hij is aangetroffen, heeft ons verrast”, aldus Dieter Arndt van de inlichtingendienst.

Denkbeeldig is het echter niet dat de Duitsers geïnformeerd waren over de plek waar Gaddafi en zijn volgelingen zich ophielden. De BND zou over een „dicht bronnennet” in het Midden-Oosten beschikken, zo heet het in Berlijn. Vorige week werd bekend dat een BND-agent betrokken is geweest bij de vrijlating van de ontvoerde Israëlische soldaat Gilad Shalit. De Israëlische president Shimon Peres bedankte „de Duitse bemiddelaar” voor diens hulp bij de onderhandelingen. De agent zou Gerhard Conrad heten en lang in de Syrische hoofdstad Damascus gestationeerd zijn geweest.

Eventuele Duitse betrokkenheid bij de opsporing van Gaddafi ligt politiek gevoelig in Berlijn. De Duitsers hebben zich bewust onthouden van deelname aan de westerse militaire operatie tegen het bewind van de dictator. De mogelijke betrokkenheid van de BND in Libië kan tot vragen leiden in het parlement.

Een novum zou het niet zijn. In de oorlog in Irak, waaraan de Bondsrepubliek eveneens medewerking weigerde, bleek de BND ook in het geheim actief te zijn. Agenten van de dienst verschaften de Verenigde Staten informatie vanuit een aantal Iraakse steden. Dat kwam later uit en leidde in Duitsland tot een heftig debat over de rol van de BND in het Midden-Oosten.

In een eerste reactie op de dood van zijn vader zweert de voortvluchtige zoon Saif al-Islam Gaddafi, wraak op de „ratten” van de NAVO en de Nationale Overgangsraad. Dat deed hij in een geluidsopname op een Syrische televisiezender.