Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Overheidsfinanciën

Qbuzz gaat niet samenwerken met Rotterdamse RET

Het Rotterdamse vervoersbedrijf RET gaat niet samenwerken met busbedrijf Qbuzz. De Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa) heeft niet op tijd ingestemd met het samenwerkingsverband van de twee vervoersbedrijven.

NMa heeft meer tijd nodig

RET en Qbuzz wilden samen een nieuw busbedrijf oprichten, dat zou gaan meedoen met de aanbesteding van het busvervoer in de stadsregio Rotterdam. Voor het nieuwe fusiebedrijf was toestemming nodig van de NMa. De NMa had echter meer tijd nodig om te onderzoeken of de concurrentie bij de aanbesteding niet zou worden “belemmerd” door de samenwerking van de twee. Dat onderzoek gaat te lang duren: de biedingen voor het busvervoer in de stadsregio moeten half december zijn ingeleverd.

Vanochtend hebben RETen Qbuzz het verzoek tot samenwerking ingetrokken. Volgens RET-directeur Pedro Peters heeft de NMa twijfels over de samenwerking met Qbuzz, dat nu al streekvervoer in de regio Rotterdam verzorgt. De twee vervoersbedrijven zouden samen te groot worden in Rotterdam. Peters reageert teleurgesteld op die visie. De RET is “op achterstand” gezet, zegt hij. Hij wijst er op dat concurrenten als Arriva en Veolia onderdeel zijn van grote buitenlandse (staats)- bedrijven. RET en Qbuzz zijn ook na samenwerking nog steeds relatief kleine spelers.

Peters:

“We moeten dankzij het kabinet noodgedwongen de markt op, dan willen we als Nederlands bedrijf wel een kans maken tegen de grote buitenlandse jongens.”

Het kabinet wil 120 miljoen euro bezuinigen op het stadsvervoer in de drie grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De steden moeten dat terugverdienen door het vervoer openbaar aan te besteden. Rotterdam en Den Haag zijn eerst aan de beurt. Half december moeten partijen hun bieding hebben gedaan. Later volgen nog de tram en metro, en het stadsvervoer in Amsterdam. In de rest van Nederland is het openbaar vervoer de afgelopen jaren al openbaar aanbesteed.

RET en Qbuzz dingen nu beide mee naar de concessie Rotterdam

Door het mislukken van de fusie tussen RET en Qbuzz zullen beide partijen apart meedingen naar de concessie in Rotterdam. Een vergelijkbare samenwerking tussen Qbuzz en het Haagse vervoersbedrijf HTM gaat wel door, zo laat Qbuzz-directeur Rob van Holten weten.

“De situatie in Den Haag is anders, want daar rijden we nog niet.”

De NMa heeft dat voorgenomen samenwerkingsverband nog in onderzoek, zo laat een woordvoerder weten.

Qbuzz, in tegenstelling tot de RET, al veel ervaring met openbare aanbestedingen. In 2009 won het bedrijf busconcessies in Groningen en Drenthe, een van de grootste en lucratiefste concessies – omzet: 100 miljoen per jaar – van Nederland. Anderhalve maand geleden werd duidelijk dat Qbuzz tot 2020 ook het busvervoer in de regio Utrecht mag verzorgen. Qbuzz is een succesvolle nieuwkomer in het Nederlandse busvervoer.

Ook het Haagse vervoersbedrijf HTM wil een samenwerkingsverband met Qbuzz aangaan. Die procedure loopt nog, zegt de NMa. Bij HTM was vanochtend niemand bereikbaar.