Qbuzz gaat niet samenwerken met Rotterdams RET

Het Rotterdamse vervoersbedrijf RET gaat niet samenwerken met busbedrijf Qbuzz. De Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa) heeft niet op tijd ingestemd met het samenwerkingsverband van de twee vervoersbedrijven.

RET en Qbuzz wilden samen een nieuw busbedrijf oprichten, dat zou gaan meedoen met de aanbesteding van het busvervoer in de stadsregio Rotterdam. Voor het nieuwe fusiebedrijf was toestemming nodig van de NMa. De NMa had echter meer tijd nodig om te onderzoeken of de concurrentie bij de aanbesteding niet zou worden „belemmerd” door de samenwerking van de twee. Dat onderzoek gaat te lang duren: de biedingen voor het busvervoer in de stadsregio moeten half december zijn ingeleverd.

Vanochtend hebben RET en Qbuzz het verzoek tot samenwerking ingetrokken. Volgens RET-directeur Pedro Peters heeft de NMa twijfels over de samenwerking met Qbuzz, dat nu al streekvervoer in de regio Rotterdam verzorgt. De twee vervoersbedrijven zouden samen te groot worden in Rotterdam. Peters reageert teleurgesteld op die visie. De RET is „op achterstand” gezet, zegt hij. Hij wijst er op dat concurrenten als Arriva en Veolia onderdeel zijn van grote buitenlandse (staats)- bedrijven. RET en Qbuzz zijn ook na samenwerking nog steeds relatief kleine spelers. Peters: „We moeten dankzij het kabinet noodgewongen de markt op, dan willen we als Nederlands bedrijf wel een kans maken tegen de grote buitenlandse jongens.”

Het kabinet wil 120 miljoen euro bezuinigen op het stadsvervoer in de drie grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De steden moeten dat terugverdienen door het vervoer openbaar aan te besteden. Rotterdam en Den Haag zijn eerst aan de beurt. Half december moeten partijen hun bieding hebben gedaan. Later volgen nog de tram en metro, en het stadsvervoer in Amsterdam. In de rest van Nederland is het openbaar vervoer de afgelopen jaren al openbaar aanbesteed.

Door het mislukken van de fusie tussen RET en Qbuzz zullen beide partijen apart meedingen naar de concessie in Rotterdam. Een vergelijkbare samenwerking tussen Qbuzz en het Haagse vervoersbedrijf HTM gaat wel door, zo laat Qbuzz-directeur Rob van Holten weten. „De situatie in Den Haag is anders, want daar rijden we nog niet.” De NMa heeft dat voorgenomen samenwerkingsverband nog in onderzoek, zo laat een woordvoerder weten.