Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Progressieve democraten erkennen verlies in Tunesië

Tunesische vrijwilligers tellen stemmen in Ariana, vandaag. Gisteren werd er gestemd, morgen worden officiële uitslagen verwacht. Het lijkt er sterk op dat de eens verbannen Ennahda-partij gewonnen heeft.
Tunesische vrijwilligers tellen stemmen in Ariana, vandaag. Gisteren werd er gestemd, morgen worden officiële uitslagen verwacht. Het lijkt er sterk op dat de eens verbannen Ennahda-partij gewonnen heeft. Foto AP / Hassene Dridi

De Tunesische Progressieve Democratische Partij (PDP) heeft vanavond erkend te hebben verloren van het moslim-fundamentalistische Ennahda bij de verkiezingen van gisteren. Het zal “het spel van de democratie” respecteren en plaatsnemen in de oppositie.

Het verlies is een grote teleurstelling voor de partij, zegt Midden-Oostenexpert van NRC Handelsblad Carolien Roelants. Hoogstwaarschijnlijk heeft meegespeeld dat het geen ‘nieuwe partij’ is:

“Deze seculiere partij had verwacht hogere ogen te gooien, maar wordt nu volgens de laatste berichten zelfs vierde in de uitslag. Het punt is dat het geen nieuwe partij is, terwijl het Tunesische volk het liefst kiest voor een partij met het imago van schone handen. Ennahda, de winnaar, is ook geen nieuwe partij, maar werd onder Ben Ali verboden en pas in maart erkend. Hetzelfde geldt voor de Congrespartij voor de Republiek (CPR), die nooit is toegestaan door het regime en nu vermoedelijk boven de PDP eindigt.”

Ennahda: wij winnen ruim, willen stabiel land

Voorlopige uitslagen wezen zoals verwacht al op goede resultaten voor de Ennahda-partij. De partij denkt zelf dat er 40 procent van de stemmen is binnengehaald, meldde een woordvoerder van de partij vandaag aan persbureau AFP.

De partij beloofde daarnaast bij monde van campagneleider Abdelhamid Jlazzi investeerders en internationale partners een stabiele interimregering:

“We zullen geen enkele moeite besparen in onze pogingen een stabiele politieke samenwerking tot stand te brengen. Dat verzekeren we investeerders en economische partners.”

Update 21:33: Ennahda is bereid een coalitie te vormen met twee seculiere partijen, zo laat het vanavond weten.

Verwacht wordt dat de Ennahda-partij het land een islamitische koers laat varen, zei Roelants eerder:

“Ze zeggen dat ze niet streven naar het invoeren van islamitische wetgeving. In het begin, kort na de revolutie, waren hun uitspraken heel voorzichtig. Naarmate de peilingen voor Ennahda beter werden, werden de toespraken van bijvoorbeeld partijleider Ghannoushi wel wat scherper. Dat Tunesië na het regime van Ben Ali een meer islamitische koers op gaat staat vast. De tijd van het ultraseculiere Tunesië van Ben Ali is voorbij.”

Gekozen vergadering stelt nieuwe grondwet op

De stembusgang van gisteren betekende de eerste vrije verkiezingen in de geschiedenis van het land. Het is de bedoeling dat er een raadgevende vergadering gevormd wordt die een nieuwe grondwet opstelt.

Van de 7,5 miljoen kiesgerechtigden hadden 4,1 miljoen mensen zich als kiezer laten registreren. Daarvan heeft ongeveer 90 procent gisteren ook daadwerkelijk gestemd.

Al Jazeera heeft een overzicht van de Tunesische partijen, hun (soms korte) geschiedenis en waar ze voor staan.