Politie creëert file als fuik

Een door de politie afgedwongen file kostte aan één automobilist het leven. De maatregel is „geen schering en inslag”, zegt Ed Kraszewski van het KLPD.

Zaterdag kwam op de A2 een automobilist om het leven toen de politie de achtervolging inzette op twee mannen die bij Culemborg hadden getankt zonder te betalen. De verdachten negeerden een stopteken en ramden enkele politieauto’s. Daarop besloot het politiekorps Utrecht een file te creëren. Bij Vinkeveen reden de dieven vol op de file in. Ed Kraszewski van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) reageert op het incident.

Hoe vaak komt het voor dat de politie opzettelijk een file creëert tijdens een achtervolging?

„Daar houden wij geen cijfers van bij. Maar het is zeker geen schering en inslag.”

Welke afwegingen zijn gemaakt om te bepalen of de maatregel moest worden genomen?

„Dat is de Rijksrecherche op dit moment aan het onderzoeken. Die moet bepalen of er goed gehandeld is daar op de snelweg.”

Volgens de Raad van Korpschefs is er geen protocol.

„Ik ken het protocol niet. Daar zou ik navraag naar moeten doen.”

Bij de Raad zeggen ze ook: ‘Gezien de gevolgen is het incident ons niet in de kouwe kleren gaan zitten’.

„Dat klopt. Het heeft ons allemaal aangegrepen, kan ik u verzekeren.”

Vindt u dat de overtreding in verhouding staat tot de aanpak?

„Dat hangt er van af wat u met ‘overtreding’ bedoelt. Hoe je de zaken voorstelt, zeg maar. Wie concludeert dat de politie een file creëerde omdat een simpele benzinedief er met 40 euro aan benzine ging, stelt de zaken te eenvoudig voor. Na de diefstel werd onder meer een stopteken genegeerd en een aantal politieauto’s geramd. Het zou te kort door de bocht zijn om die zaken buiten beschouwing te laten.”

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie is voor zero tolerance, liet hij onlangs nog in een interview weten. Zet hij de politie daarmee niet onder druk om extreme maatregelen te nemen?

„Dat kan ik niet bevestigen. Ik weet wel dat de politie de laatste jaren alerter is op benzinediefstal. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat pomphouders zich hebben beklaagd dat er niet snel genoeg gereageerd wordt bij diefstal van benzine. Als er bij incidenten als die op de A2 politie in de buurt is, zal zij niet nalaten uit te rukken.”

Getuigen reageerden verontwaardigd op de maatregel. ‘Zo’n ravage voor een paar tientjes’, merkte een van hen op. Kunt u zich die reactie voorstellen?

„Als je niet op de hoogte bent van de gebeurtenissen en de uitkomsten van het onderzoek niet kent, kan ik mij voorstellen dat de maatregel drastisch overkomt.”