Plastisch chirurgen krijgen normen

Privéklinieken die plastische chirurgie aanbieden, moeten zich vanaf 1 november houden aan bepaalde normen. Zo moeten klinieken voortaan vermelden hoe veel patiënten complicaties ondervonden na een operatie en hoe veel patiënten sterven als gevolg van een operatie. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie heeft de kwaliteitsnormen opgesteld.

Tot nu toe mochten alle artsen plastisch-chirurgische ingrepen doen. Volgens de nieuwe normen mogen alleen daartoe opgeleide plastisch chirurgen dat. Bovendien moeten ze een minimaal aantal keer per jaar een bepaald soort operatie doen om die te mogen blijven doen.

De normen passen in de trend die veel specialistenverenigingen volgen: ze publiceren kwaliteitsnormen waar elke arts zich aan moet houden. Zo kunnen patiënten, verzekeraars en ziekenhuizen zien of aan de basisvoorwaarden voor een bepaalde operatie is voldaan. De Inspectie voor de Gezondheidszorg had de plastisch chirurgen vorige week gemaand haast te maken met de nieuwe normen.

Eén van de nieuwe normen voor de plastisch chirurgen is dat ze obese patiënten, die bijvoorbeeld liposuctie willen, bij een bepaald gewicht moeten doorsturen naar het ziekenhuis.

Er gebeuren weleens ongelukken in de plastische chirurgie. Zo stierf in 2007 een 21-jarige vrouw na een liposuctieoperatie in een Utrechtse privékliniek.

Ongeveer de helft van de 244 privéklinieken behandelt ook kinderen. De inspectie heeft ook de Vereniging voor Kindergeneeskunde gevraagd om normen op te stellen voor het minimale aantal kinderen dat een kliniek per jaar moet behandelen om verantwoorde zorg te kunnen bieden.