Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Plasterk waarschuwt kabinet: alleen steun aan helder euro-akkoord

Foto Reuters / Pascal Lauener

De PvdA geeft geen steun aan een reddingspakket voor de schuldencrisis als het geen helder akkoord is. “Een wazig compromis dat tegenstellingen moet verhullen zullen wij niet steunen”, zegt Kamerlid Ronald Plasterk vanochtend in Trouw. Hij doelt vooral op de tegenstellingen tussen Frankrijk en Duitsland. Die landen zitten nog niet op één lijn.

Het kabinet is voor een meerderheid in de Tweede Kamer afhankelijk van de oppositie, omdat gedoogpartner PVV weigert in te stemmen met steun aan Griekenland. Bij een stemming over een akkoord dat 21 juli werd bereikt, haalde het kabinet dankzij de PvdA toch nog een Kamermeerderheid.

Geen verrassingen meer

Verwacht wordt dat de Europese regeringsleiders woensdag overeenstemming bereiken over een reddingsplan voor onder meer Griekenland. Alle lidstaten moeten met het akkoord instemmen.

PvdA-leider Job Cohen heeft al gewaarschuwd dat het kabinet niet eeuwig op de PvdA kan blijven steunen. Plasterk wijst nu op de verrassingen die het vorige akkoord heeft opgeleverd.

‘Zó dus niet met het nieuwe akkoord

Na de instemming bleek dat premier Mark Rutte (VVD) een lager bedrag had genoemd dat naar Griekenland zou gaan omdat hij het over een kortere periode bleek te hebben. Finland bleek een onderpand te willen. Het Duits parlement bleek instemmingsrecht te hebben en Griekenland bleek meer geld nodig te hebben. “Zo moet het met het nieuwe akkoord dus niet gaan”, zegt Plasterk nu.

Hij zegt een akkoord te willen dat ‘een echte oplossing biedt voor de kredietproblemen op korte en lange termijn’. Het verhaal achter het akkoord moet volgens hem goed uit te leggen zijn in de ‘kleine zaaltjes in het land’.