Overweldigende zege Argentijnse president Fernandez de Kirchner

Op het Plaza de Mayo houdt Fernandez voor de ogen van duizenden aanhangers een beeltenis van haar overleden partner Nestor Kirchner vast. Foto AFP / Daniel Garcia

Cristina Fernandez de Kirchner, de gepassioneerde centrumlinkse president van Argentinië, is met een grote meerderheid herkozen. Na telling van 75 procent van de stemmen staat ze 36 procentpunten voor op de naaste concurrentie. Gisteravond laat kwam ze al goed naar voren in de eerste exit polls.

Kirchner staat op 53 procent, veel meer dan de socialistische kandidaat Hermes Binner. Nog nooit won een Argentijnse president zo overtuigend een herverkiezing sinds generaal Juan Domingo Peron in 1973 met 62 procent van de stemmen werd herkozen.

Voor het presidentieel gebouw waren liederen en vlaggen uit het Peron-tijdperk te horen en te zien. De enorme overwinning van Kirchner kwam onverwacht, in die zin dat ze tijdens haar eerste ambt hevige weerstand ondervond van de Argentijnse boeren en middenklasse.

Toen Nestor Kirchner, haar echtgenoot en voorganger, vorig jaar stierf dachten velen dat het gedaan was met de eigenzinnige mix van staatsinterventie, nationalistische retoriek en het opkomen voor de mensenrechten van het koppel.

Reuters meldt dat dit echter een nostalgie aanwakkerde onder de bevolking gebaseerd op de beste jaren onder het presidentschap van Nestor Kirchner. Sinds diens overlijden werd zijn weduwe ook als sympathieker ervaren.