Overleg EU vruchteloos

Frans voorstel om het Europese noodfonds te versterken sneuvelt.

EU-leiders hebben gisteren tijdens een top in Brussel geen doorbraak bereikt in de schuldencrisis. Wel lijkt er onvoldoende steun te zijn voor een Frans voorstel om het Europese noodfonds EFSF te veranderen in een soort bank die ook geld kan lenen van de Europese Centrale Bank (ECB). Duitsland, maar vooral de ECB zelf verzetten zich daar tegen. De Franse president Sarkozy lijkt zijn nederlaag op dit punt te erkennen. „Geen oplossing is levensvatbaar als deze niet de steun heeft van alle Europese instituties”, zei hij tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Duitse bondskanselier Merkel. Woensdag moet duidelijk worden hoe de EU-leiders denken de slagkracht van het EFSF dan wel te gaan vergroten. (Reuters)