Overgangsraad stelt onderzoek in naar dood Gaddafi

Libiërs bekijken het lijk van Gaddafi in een koelcel in Misrata. Foto Reuters / Thaier al-Sudani

De voorzitter van de Nationale Overgangsraad in Libië, Mustafa Abdel Jalil, heeft tijdens een persconferentie laten weten dat er een onderzoek komt naar de dood van Moammar Gaddafi. Het onderzoek komt na druk van de Verenigde Staten en andere grootmachten. Dat meldt persbureau AP.

De Overgangsraad zal een commissie vormen die de dood van Gaddafi zal onderzoeken. Eerder eistes de Verenigde Naties al een onderzoek naar de dood van Gaddafi.

Over de dood van Gaddafi gaan tegenstrijdige berichten. Autopsie wees gisteren uit dat hij is overleden aan een kogel in zijn hoofd, maar onduidelijk is nog of de kogel van anti-Gaddafi strijders kwam of zijn eigen aanhang. Op beelden was te zien dat hij levend gevangen werd genomen. Op latere beelden was hij dood, met schotwonden in het hoofd en de borst.

Human Right Watch wil onderzoek dood aanhangers Gaddafi

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) doet een oproep aan de Overgangsraad om de dood van 53 aanhangers van Gaddafi te onderzoeken. De lijken zijn gevonden in een massagraf in Sirte. De organisatie spreekt van een gevaarlijke trend van anti-Gaddafistrijders die zich boven de wet wanen en naar willekeur plunderen en moorden. De organisatie doet een oproep aan de Overgangsraad om deze gewapende groepen in te tomen.

    • Lex Boon