Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Opkomst ruim 90 procent in Tunesië - ‘daadwerkelijke opkomstpercentage lager’

In de hoofdstad Tunis worden de stemmen van de verkiezingen van gisteren geteld. Foto AFP / Lionel Bonaventure

Meer dan negentig procent van de geregistreerde kiezers heeft bij de gisteren in Tunesië gehouden verkiezingen zijn stem uitgebracht. Dat heeft de verkiezingscommissie vandaag bekendgemaakt. Het was voor het eerst in de geschiedenis dat er in Tunesië, waar de Arabische Lente in januari begon, echt vrije verkiezingen werden gehouden.

Van de 7,5 miljoen kiesgerechtigden hadden 4,1 miljoen mensen zich als kiezer laten registreren. Effectief gezien is het opkomstpercentage dus veel lager, aldus onze buitenlandredacteur Carolien Roelants.

“De 90 procent gaat over de geregistreerde kiezers, niet over het totaal aantal kiesgerechtigden. De registratieperiode werd in de zomer al verlengd omdat zich maar weinig kiezers hadden aangemeld. In het land is er duidelijk sprake van een desillusie. Sinds het vertrek van Ben Ali zijn de economische omstandigheden verslechterd. De jeugdwerkloosheid, wat een van de drijfveren was van de opstand, is juist toegenomen. Het toerisme is ingestort en er heerst grote arbeidsonrust. Te midden van die desillusie vragen mensen zich af waarom ze eigenlijk zouden moeten stemmen.”

Goede resultaten voor Ennahda

Het tellen van de stemmen is vandaag nog in volle gang, maar de voorlopige uitslagen geven zoals verwacht goede resultaten aan voor de moslim-fundamentalistische Ennahda-partij. De partij denkt zelf dat ze 40 procent van de stemmen hebben binnengehaald, meldt een woordvoerder van de partij aan persbureau AFP.

Roelants stelde eerder al dat Tunesië met de Ennahda-partij een meer islamitische koers op zal gaan.

“In het begin, kort na de revolutie, waren hun uitspraken heel voorzichtig. Naarmate de peilingen voor Ennahda beter werden, werden de toespraken van bijvoorbeeld partijleider Ghannoushi wel wat scherper. Dat Tunesië na het regime van Ben Ali een meer islamitische koers op gaat staat vast. De tijd van het ultraseculiere Tunesië van Ben Ali is voorbij.”

De Tunesiërs gingen naar de stembus voor een grondwetgevende assemblee, die een nieuwe regering zal aanwijzen en een grondwet zal opstellen. De grondwet wordt vervolgens onderwerp van een referendum.

Partij Congres voor de Republiek in veel kiesdistricten tweede

In veel kiesdistricten is de partij Congres voor de Republiek van mensenrechtenactivist Moncef Marzouki naar verluidt verrassend als tweede geëindigd. Van alle seculiere partijen heeft deze partij zich het meest opengesteld voor samenwerking met Ennahda. Voor de Progressieve Democratische Partij daarentegen lijken de verkiezingen op een teleurstelling uit te lopen. Onder het in januari verdreven regime was deze partij de grootste legale oppositiegroep. De centrumlinkse partij afficheerde zichzelf in de verkiezingscampagne als de belangrijkste tegenstander van Ennahda, maar volgens de eerste uitslagen eindigde ze niet eens als derde of vierde.

De officiële uitslag wordt morgen bekend gemaakt.