'Opkomst is 70 procent'

De eerste vrije verkiezingen in Tunesië zijn rustig verlopen.

Tunesische kiezers zijn gisteren massaal naar de stembus gegaan, voor de eerste vrije verkiezingen in hun land, negen maanden na de straatrevolutie die de Tunesische president Ben Ali ten val bracht en het begin van de Arabische Lente inluidde. Kamel Jendoubi, voorzitter van de kiescommissie, verklaarde twee uur voor sluiting van de stemlokalen dat de opkomst „de 70 procent nadert”. Volgens Jendoubi is dat „boven alle verwachtingen”. De verkiezingen vonden plaats zonder grote incidenten. Ennahda, een goed georganiseerde fundamentalistische partij, zal naar verwachting als grootste eindigen, maar een hoge opkomst zou de verkiezingswinst van de partij kunnen temperen. De Tunesiërs kiezen een 217 zetels tellende assemblee, die een nieuwe grondwet moet opstellen en een interim-regering moet benoemen. De definitieve uitslag wordt vanmiddag verwacht. (AFP)