Onderzeeër gevonden

Een Nederlandse onderzeeër ging eind 1941 ten onder door een torpedo van een Japanse onderzeeër.

. Sportduikers hebben begin deze maand in de Zuid-Chinese Zee een in de Tweede Wereldoorlog gezonken onderzeeboot gevonden. Experts van de marine hebben op basis van foto’s van het duikteam vastgesteld dat het om de K XVI gaat. Dat heeft het ministerie van Defensie gisteren gemeld.

De nabestaanden van de bemanning zijn op de hoogte gebracht. De onderzeeër woog duizend ton en had 36 bemanningsleden. De boot ging eind 1941 ten onder door een torpedo van een Japanse onderzeeër. De boot hoorde bij de geallieerde strijdmacht die de Japanse invasie van het toenmalig Nederlands-Indië moest verhinderen.

In de Tweede Wereldoorlog zijn in totaal zeven Nederlandse onderzeeërs verloren gegaan. Daarvan wordt nu nog één boot vermist. (Novum)