Israël laat 25 Egyptenaren vrij in ruil voor ‘spion’

Na de gevangenenruil met de Palestijnse Hamas heeft Israël ook een akkoord gesloten met Egypte. In ruil voor de vrijlating van vijfentwintig Egyptenaren komt de Amerikaanse Israëliër Ilan Grapel vrij. Dat meldt persbureau Reuters.

Vorige week liet een anonieme Egyptische veiligheidsfunctionaris al weten dat een ruil aanstaande is. De ruil is nu officieel bevestigd door Israël en Egypte. Wel moet het Israëlische veiligheidskabinet het akkoord nog goedkeuren. Dat gebeurt naar verwachting morgen. De ruil zal dan naar alle waarschijnlijkheid donderdag plaatsvinden, melden bronnen aan Reuters.

Grapel gearresteerd wegens spionage

De 27-jarige Grapel werd op 12 juni van dit jaar gearresteerd in Kairo. Volgens Egypte was hij in dienst van de Israëlische inlichtingendienst Mossad. Het land beschuldigde hem van het aanmoedigen van de opstand tegen president Hosni Mubarak, het verspreiden van geruchten en het verergeren van de gespannen verhouding tussen het leger en de demonstranten.

Maar Israël zegt dat Grapel, een rechtenstudent, in Egypte werkzaam was voor een hulpproject. Zijn familie zei eerder dat hij er op stage was bij een hulporganisatie. Grapels banden met Israël, zoals de tijd die hij doorbracht in het Israëlische leger, zijn geen geheim. Integendeel, de informatie is openbaar – wat Grapel ongeschikt lijkt te maken voor een rol als spion.

De Egyptenaren tegen wie Grapel wordt geruild zitten in Israël vast op beschuldiging van smokkel of illegale binnenkomst.

Egypte bemiddelde tussen Israël en Hamas

Egypte bemiddelde bij de onderhandelingen tussen Israël en Hamas over de vrijlating van de Israëlische militair Gilad Shalit in ruil voor 1027 Palestijnen. Die ruil vond vorige week plaats.

    • Lex Boon