Misschien wel een beetje laat

Boksster Marichelle de Jong stapt over van de klasse tot 69 kg naar de klasse tot 75 kg.

Ze moet nu de concurrentie aan met Nouchka Fontijn, die in die klasse EK- zilver won.

22-10-2011, Rotterdam. EK Boksen voor vrouwen. Marichelle de Jong, blauw, in actie tijdens haar gewonnen finalepartij tegen Mariia Badulina uit de Ukraine. Foto Bas Czerwinski

Beheerst begint boksster Marichelle de Jong (33) aan de eerste ronde in de finale van de Europese kampioenschappen. Ze vangt de stoten van de langere Maria Badulina goed op en deelt daarna meteen een driedelige serie van rechts-links-rechts uit. Anderhalve maand geleden verloor De Jong nog van de Oekraïense tijdens de Nikolaev City Cup, maar deze keer is zij duidelijk de sterkere. De Nederlandse wint de eerste ronde nét met 3-2, maar al snel loopt ze verder uit op Badulina. Ze wint na vier rondes met 21-12 en is de Europees kampioen in de gewichtsklasse tot 69 kilo.

Kalm en met ingehouden enthousiasme vertelt ze daarna aan de NOS dat ze blij is en de Oekraïense aanvallender had verwacht. Maar als de camera weg is en haar moeder zich door de groep journalisten heeft gewurmd om haar in tranen te feliciteren, worden ook haar ogen vochtig. Ze heeft lang naar dit moment uitgekeken. „Dit is mijn toernooi. Ik had zo veel energie. Na de wedstrijd voelde ik me niet eens moe.”

Een half jaar geleden vertelde De Jong nog dat ze bepaalde rituelen had voor een wedstrijd. Zo ging ze naar het graf van haar oma, brandde een kaarsje en vroeg of ze aan haar wilde denken. Deze keer heeft ze het anders gedaan. Op de finaledag dronk ze ’s ochtends thee bij haar familie, ’s middags heeft ze met bondscoach Ton Dunk en boksster Nouchka Fontijn in het Kralingse Bos gewandeld. Het was een ontspannen dagje. „Ik hoef niet meer terug te vallen op geluksdingetjes, ik heb geleerd om te vertrouwen op mijn krachten.”

Voor de 23-jarige Fontijn staat 2011 in het teken van zilver. Ook zij stond zaterdag in het Topsportcentrum Rotterdam in de finale bij de EK boksen, in de klasse tot 75 kilo, maar verloor met twee punten verschil van de grote en oersterke Nadezhada Torlopova, die als bijnaam ‘de tank’ heeft. „Ze kwam telkens als een boer naar voren”, vertelt Fontijn. „Vooraf wist ik dat ze veel zou aanvallen, dan moet je meteen weg zijn of een rechtse geven.”

De nederlaag doet haar veel. Als na de huldiging oud-boksster Lucia Rijker naar haar toekomt, barst ze in tranen uit. „Ik verlies met twee punten. Nou was ik weer zo dichtbij, dan had het misschien ook net wél gekund.”

Rijker vertelt later dat ze Fontijn heeft geadviseerd „rust te brengen” in haarzelf en haar omgeving. „Vechtsport is een mentale sport. Als je rust vindt, ga je de dingen begrijpen. Dan kun je in het moment van de wedstrijd blijven. Ik zie nu dat Nouchka te veel spanning in zich heeft.” Met die spanning doelt Rijker op de ophef rond de persoonlijk coach en vriend van Fontijn, Abdel Fkiri. Hij werd voorafgaand aan de EK door de boksbond uit de ring geweerd, tot ongenoegen van Fontijn. Rijker: „Er is voor haar veel veranderd dit toernooi en dat levert chaos op. Tegen zo’n taaie tegenstander als deze moet je geaard zijn. Je kunt wel terugduwen, maar dan wordt het een worstelwedstrijd.”

Ook oud-bokser Arnold Vanderlyde denkt dat Fontijn veel kan leren van de verloren wedstrijd. Vanderlyde, twintig jaar geleden de laatste Nederlandse Europees kampioen, ondersteunt haar via zijn Boxing Academy. „Je moet deze Rus laten missen en vooral niét met haar gaan vechten.” Maar, benadrukt hij, het is niet mis wat Fontijn heeft gepresteerd op de EK. Ze versloeg in de kwartfinales de regerend Europees kampioen Maria Kovacs. „Nouchka is een diamant die nog iets geslepen moet worden.”

Voor de Olympische Spelen in Londen volgend jaar dicht hij Fontijn dan ook de grootste kansen toe. Er zijn slechts drie klassen olympisch, waaronder die van Fontijn (-75 kilo). De klasse van De Jong (-69 kilo) is dat niet, dus zal De Jong zich vanaf nu gaan richten op de klasse tot 75 kilo. De vraag is of dat niet te laat is. Andere bokssters zijn al overgestapt, zo bleek ook bij deze EK. Zo kwam de nieuwe Europees kampioen in de klasse tot 75 kilo, Torlopova, over uit de klasse +81 kilo en de winnares van brons, Savannah Marshall, bokste eerder in de klasse tot 69 kilo. Vanderlyde: „Het wordt voor Marichelle een hell of a job om die concurrentie nog in te halen. Nouchka heeft betere papieren en moet daarom voorrang krijgen, vind ik.”

Fontijn toont, nu wel trots, haar zilveren medaille: „Dít is mijn voorsprong.”

    • Marleen Luijt