Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Mishandelde voorzitter Statenfractie PVV weg vanwege islam-standpunt

Voorzitter van de Statenfractie van de PVV in Friesland Jelle Hiemstra stapt per direct op. In een verklaring schrijft hij dat zijn mildere standpunt over hoofddoekjes en islamisering niet op prijs wordt gesteld door de PVV in Den Haag.

“De laatste paar maanden is het mij duidelijk geworden dat mijn voorbehoud over het standpunt islamisering, hoofddoekjes etc. niet gewaardeerd wordt door de PVV Den Haag”, zo stelt Hiemstra vanochtend in een persbericht.

In een interview met NRC Handelsblad zei Hiemstra begin deze maand dat hij de anti-islampassages uit het PVV-verkiezingsprogramma niet wenste uit te dragen.

“Het is bekend dat ik tegen dit standpunt van PVV ben, tijdens intake heb ik tijdens het gesprek mijn standpunt duidelijk gemaakt en naar mate de tijd vorderde bleek, zeker na het NRC krantenartikel, een groot probleem voor de toekomst op te leveren.”

Na de Algemene Politieke Beschouwingen nam Hiemstra publiekelijk afstand van PVV-leider Geert Wilders, toen die PvdA’er Job Cohen de “bedrijfspoedel” van het kabinet noemde. “Dit zou mijn toon niet wezen”, zei Hiemstra tegenover Friese media.

Hiemstra werd in september nog door twee mannen mishandeld in zijn woning in Sneek. De gemaskerde mannen drongen de woning PVV’er binnen en sloegen hem en zijn vrouw met een lange, ijzeren staaf. Daarna gingen de mannen ervandoor. Het motief voor de mishandeling ligt volgens Hiemstra in de politieke sfeer.

Voor Hiemstra speelde mee dat hij en zijn gezin vanuit de landelijke PVV-fractie “nihil steun” ontvingen na de mishandeling.

Hiemstra gaat nu verder als onafhankelijk Statenlid.