Mishandeld Statenlid stapt uit PVV

Het Friese PVV-statenlid Jelle Hiemstra (47) stapt per direct uit de partij. Hij is het niet eens met de houding van de PVV ten aanzien van de islam. Aanleiding is een interview in deze krant op 1 oktober waarin Hiemstra zei niet wakker te liggen van de islam en hoofddoekjes. Hij verklaarde niet van plan te zijn deze thema’s te agenderen.

Tien dagen na publicatie van het artikel, zegt Hiemstra, belde PVV-Kamerlid Fleur Agema, tweede achter Geert Wilders in de Kamerfractie, hem op. „Ze waren not amused over het interview, want de islam was hun core business. Ik zei dat ik in het intakegesprek al had aangegeven niet achter het anti-islamstandpunt te staan. Maar Agema zei dat ik me voor 100 procent achter Wilders’ uitspraken hierover moest scharen.” Dat wilde Hiemstra niet. „Zijn toon is me toch al te schreeuwerig”, zegt hij.

Een andere reden om de partij te verlaten is de geringe steun die hij naar eigen zeggen van de PVV ontving na een overval in zijn woning in Sneek. Hiemstra werd daar op 5 september mishandeld door twee gemaskerde mannen. Hij sprak zelf van een politieke aanslag. „Echte morele betrokkenheid ontbrak. Voor mijn beveiliging had de partij geen eurocent over. Ook de steun uit Den Haag was nihil.” Hiemstra was fractievoorzitter van de PVV. Hij gaat als onafhankelijk Fries Statenlid verder. „Voor de mensen die op mij gestemd hebben.” Hij sluit niet uit dat hij zich in de toekomst aansluit bij een andere partij. Hiemstra was jaren lid van de VVD.