Met de rug tegen elkaar op Beursplein

De occupy wallstreet beweging heeft enkele tientallen sympatisanten op het beursplein in Amsterdam, waar zij protesteren en overnachten. Foto: Peter de Krom

Niek Verdonk (23) woont in een kraakpand in Amsterdam. Tweeënhalf jaar geleden ging het uit met zijn vriendin en stond hij plotseling op straat. Een huis kopen ging niet, omdat de bank hem geen hypotheek wilde geven. Huren had geen zin, omdat hij nog maar twee jaar stond ingeschreven bij de woningbouwvereniging. Vijf maanden logeerde hij bij vrienden op de bank. Toen concludeerde hij dat kraken „de enige optie” was. Verdonk werkt in een fietsenwinkel en heeft zijn uitzendbaan als restaurateur van monumentale panden net opgezegd. Hij wilde zoveel mogelijk tijd vrijmaken om op het Beursplein in Amsterdam te demonstreren tegen het financiële systeem. Zijn motto: „Wij zijn de 99 procent, bezet alles.”

U heeft iets tegen beurshandelaren?

„Het is niks persoonlijks. En ik vind de handelaren die elke ochtend door het tentenkamp lopen om naar hun werk te gaan heel moedig. Er zijn genoeg handelaren die nu de achteringang nemen. Sommigen krijgen een applausje van ons en dat nemen ze waardig in ontvangst.

„Maar die beurshandelaren staan natuurlijk voor een groter systeem, waarin 99 procent van de mensheid de lul is en 1 procent profiteert. Daar moet verandering in komen.”

Denkt u dat zo’n beurshandelaar zich iets van jullie aantrekt?

„Ik hoop het.”

Dat financiële systeem brengt toch ook veel voordelen met zich mee? De pensioenpremies zijn lange tijd bijvoorbeeld erg laag geweest, omdat de pensioengelden zijn belegd.

„Ja en nee. Beleggen is een gok. En zeker in het huidige financiële klimaat is het gokken met geld op een heel onstabiele markt. Daarin kun je misschien in korte tijd veel geld verdienen, maar je bent het in even korte tijd net zo hard weer kwijt. Ik vind niet dat je met andermans spaargeld, want dat zijn pensioenen eigenlijk, zulke hoge risico’s moet aangaan.”

Wat zou u tegen een beurshandelaar willen zeggen?

„Verkoop al je aandelen, doe een bankrun op de ABN Amro en de ING en zet al je geld bij de ASN Bank of Triodos. Want ik denk dat het daar nu een stuk veiliger staat.”

De bezetting van het Beursplein is een succes: er staan ruim honderd tenten. Is het plein te klein?

„Het lijkt erop. Nog steeds willen mensen komen overnachten, maar die moeten we vaak teleurstellen omdat er geen ruimte is. Daarom zijn we op zoek naar een tweede locatie. We zijn erover in gesprek met de gemeente. De Dam lijkt ons wel wat, of het Westerpark, bij De Nederlandsche Bank, of het Vondelpark. Dan kunnen er zo weer honderd tenten bij.”

Vorige week demonstreerden mensen uit alle lagen van de samenleving, maar inmiddels lijkt de groep eenvormiger te worden. Ik zie vooral krakers en anti-globalisten. Kun je nog spreken van een ‘brede volksbeweging’?

„Ik ben het niet met die analyse eens. Bij de mensen die achter de schermen helpen, zitten een aantal krakers. Maar als je kijkt wie naar het plein komt, dan zie ik een heel diverse groep. Er lopen hier ouders met hun kinderen rond, en zelfs zakenmannen in pak.”

U hebt de afgelopen week bijna elke nacht op het plein geslapen, lijkt me koud.

„Nee hoor, ik heb het geen moment koud gehad. De truc is naakt in je slaapzak te gaan liggen. Als je je kleding aanhoudt komen je lichaamsdelen niet tegen elkaar aan, waardoor je warmte verliest. Vervolgens moet je in een coconnetje gaan liggen, dan broeit het veel beter.”

    • Reinier Kist