'Merkozy' voert druk op Berlusconi op

De druk op Italië om de noodzakelijke hervormingen door te voeren en de economie weer te laten groeien wordt opgevoerd. Berlusconi lijkt het nu begrepen te hebben en komt voor woensdag met een plan.

Italië, medeoprichter van de Europese Gemeenschap, moest er gisteren publiekelijk voor onder curatele worden gesteld. Maar nu lijkt Silvio Berlusconi het te hebben begrepen: wil zijn land nog aanspraak kunnen maken op Europese financiële steun, dan moet hij voor woensdag met een geloofwaardig plan komen om de trage economische groei te stimuleren.

Vandaag spreekt Berlusconi zijn coalitiepartner Umberto Bossi van de Lega Nord. Die hield de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd naar 67 jaar tegen, een van de door Europa geëiste maatregelen. De vraag aan Bossi is simpel: „Koers je af op een regeringscrisis of ga je akkoord met de pensioenhervorming?” Rond zes uur vanavond ligt de kwestie ter tafel tijdens een extra kabinetsoverleg.

Maar zelfs als Bossi instemt, is Italië er nog lang niet. De voorzitter van de Europese Raad, Herman van Rompuy, somde nogmaals de eisen op die de Europese Centrale Bank op 5 augustus stelde in ruil voor het opkopen van Italiaanse schuldpapieren: arbeidsmarkthervormingen, hervorming van de publieke sector, privatiseringen, hervorming van justitie, strijd tegen de belastingontduiking. De maatregelen hadden eind september al moeten zijn ingevoerd.

Het wantrouwen tegen Berlusconi is daarom nu groot. Het spatte er bij de Duitse Bondskanselier Merkel en de Franse president Sarkozy zondag vanaf, toen ze antwoordden op de vraag of Berlusconi hervormingsplannen zou leveren. Ze lieten een lange stilte vallen, richten de blik ten hemel en lachten bijna sarcastisch. Merkel zei uiteindelijk zeer afstandelijk: „Ja, de regeringsleider van dit grote land is ons aanspreekpunt en we rekenen op hem.”

Niet alleen Berlusconi, maar ook veel Italiaanse oppositiepolitici uitten zich gekwetst door het dedain van ‘Merkozy’.

Bas Mesters

    • Bas Mesters