Meer een masterclass dan een schaakvierkamp

Bij de schaakvierkamp in Hoogeveen was Kramnik een klasse apart.

Als je naar de einduitslag kijkt, lijkt het of de dubbelrondige schaakvierkamp in Hoogeveen een masterclass was waarin een strenge leraar drie wat timide leerlingen onder handen nam.

Oud-wereldkampioen Vladimir Kramnik wist Anish Giri, Judit Polgar en Maxime Vachier-Lagrave in de partijen waarin hij wit had te verslaan en met zwart maakte hij tegen hen remise.

Al een ronde voor het eind was de Rus zeker van de ongedeelde overwinning. Het was alsof een perfecte machine een zorgvuldig ingesteld wasprogramma afwerkte. Toch waren er momenten dat ook Kramnik een feilbaar mens bleek te zijn.

Zijn zege op Vachier-Lagrave was rommelig en toen hij Giri voor de tweede keer trof, moest hij hard werken. Maar al met al bleek in Hoogeveen weer eens het verschil tussen de absolute wereldtop, waartoe Kramnik behoort, en de mensen die hopen daar te komen, zoals Giri en Vachier-Lagrave, of die daar vroeger op konden hopen, zoals Polgar. Die laatste drie waren in Hoogeveen aan elkaar gewaagd; van hun zes onderlinge partijen kon alleen Giri er één winnen, tegen Vachier-Lagrave.

Het korte toernooi was een kolfje naar Kramniks hand. Al is hij pas 36 jaar, hij spreekt al over zijn ‘gevorderde oude dag’ die hem dwingt om veel rust te nemen.

Het is de vraag hoe lang we hem nog kunnen bewonderen. Kramnik woont met veel plezier in Parijs met vrouw en kind en wil niet meer alles aan het schaken opofferen.

Tegen de Russisch-Franse grootmeester Vladislav Tkachiev zei hij laatst dat hij waarschijnlijk rond zijn veertigste zal stoppen, omdat hij geen figurant in de schaakwereld wil zijn. Maar als zich een interessant sociaal-politiek project aandiende, dan kon hij morgen al ophouden met schaken.

Voor de Nederlandse kampioen Anish Giri begon het in Hoogeveen pijnlijk doordat hij in de eerste ronde door Kramnik van het bord werd geveegd. Hij vervolgde de strijd met twee kalme remises en kwam daarna op stoom. „De volgende keer krijg ik hem wel”, twitterde hij met de bravoure van de jeugd toen Kramnik in hun tweede partij net met remise was weggekomen.

Na een wilde overwinning op Polgar kon Giri in de laatste ronde in een bijna eindeloze partij van 96 zetten de weerstand van Vachier-Lagrave net niet breken, maar al met al kon hij met zijn ongedeelde tweede plaats redelijk tevreden zijn.