Manchester staat op zijn kop, City vernedert United met 6-1

Manchester City verbijsterde gisteren Engelse voetbalfans door grootmacht en stadgenoot United op eigen veld met 6-1 te verslaan.

Sir Alex Ferguson, de in adelstand verheven manager van Manchester United, sprak aan het begin van dit seizoen nog neerbuigend over Manchester City. Hij zou „de luidruchtige buren” wel eens even hun plaats wijzen.

Maar de luidruchtige buren van Ferguson hebben gisteren zijn voordeur ingetrapt. Met een ongekende machtsgreep heeft Manchester City de verhoudingen in de Engelse voetbalcompetitie op z’n kop gezet. In de derby van Manchester beëindigde City gisteren de jarenlange hegemonie van Manchester United met een 6-1 overwinning.

Voor Manchester United, dat vier keer landskampioen werd in de afgelopen vijf jaar, veranderde het eigen Theatre of Dreams gisteren in een spookhuis. Ferguson sprak van „de ergste dag” in zijn loopbaan bij ManUnited – en die duurt al sinds 1986. Natuurlijk had United wel eens eerder van City verloren in de beladen stadsderby. Maar niet eerder met zulke grote cijfers. En de tijd dat City de beste club van Manchester was, is bijna dertig jaar geleden. Voor de Britse kranten was de zege een bevestiging: de opgeleefde volksclub City is nu een echte kampioenskandidaat. Dagblad The Guardian sprak voorzichtig van „misschien wel het begin van een nieuw tijdperk”.

Tot gisteren stond Manchester City altijd in de schaduw van het grote Manchester United. Zelfs toen de club in 1968 de landstitel won, kreeg de grote rivaal meer aandacht. United won in hetzelfde jaar als eerste Engelse club de Europa Cup 1, de voorloper van Champions League.

City kreeg sinds de overname door sjeik Mansour bin Zayed al-Nahyan uit Abu Dhabi in 2008 wel meer aandacht dan voorheen, maar dan vooral omdat er zo veel geld werd uitgegeven. In drie jaar tijd kocht de sjeik voor ruim 350 miljoen euro voetballers weg bij andere clubs, maar ManUnited bleef de onbetwiste kampioen – van Engeland en van Manchester. In Europa moest de ploeg alleen FC Barcelona voor zich dulden.

De continue stroom van voetballers die afkwamen op de oliedollars bij City riep de afgelopen jaren meer leedvermaak dan bewondering op. Dat gold bovenal voor de getalenteerde Italiaanse voetballer Mario Balotelli, die vanochtend van tabloid The Sun de diagnose „zo gek als een deur” meekreeg. Balotelli verzamelde in een jaar tijd 10.000 pond (bijna 11.500 euro) aan parkeerboetes, gooide met dartpijltjes naar jeugdspelers en moest afgelopen vrijdagnacht zijn brandende huis ontvluchten nadat hij vuurwerk had afgestoken vanuit een badkamerraam.

Het was uitgerekend Balotelli, de meest luidruchtige buurman van allemaal, die gisteren aan de basis stond van de historische zege van City. De spits maakte de eerste twee doelpunten van de wedstrijd en onthulde na zijn openingstreffer een T-shirt onder zijn lichtblauwe City-tenue met daarop de verongelijkte tekst ‘Why always me?’. Volgens City-trainer Roberto Mancini kan Balotelli uitgroeien tot een van de beste voetballers ter wereld, als hij zijn streken afleert. „Hij is gek, maar ik hou van hem”, zei Mancini over zijn 21-jarige spits tegen The Guardian.

Vorig jaar won City de FA Cup, de eerste hoofdprijs in 35 jaar tijd. Ook plaatste de club zich vorig jaar voor de Champions League. Aan de hand van de Spanjaard David Silva (in 2010 overgekomen voor 28 miljoen euro) en de recente aankopen Sergio Agüero (48 miljoen) uit Argentinië en Samir Nasri (27 miljoen) uit Frankrijk werden de prestaties dit seizoen doorgezet. De club veroverde anderhalve week geleden de koppositie, speelt aantrekkelijk en staat nu vijf punten voor op de deftige buurman.

    • Dolf de Groot