Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Lichaam Gaddafi niet langer te bezichtigen - ‘morgen begrafenis op geheime plek’

Libiërs in de rij voor de bezichtiging van het lijk van Gaddafi. Foto Reuters / Thaier al-Sudani

Libische functionarissen hebben laten weten dat het lichaam van Moammar Gaddafi niet langer te bezichtigen is in de koelcel in Misrata. Het lichaam van de verdreven Libische leider werd daar vorige week donderdag na zijn dood naartoe gebracht.

Duizenden Libiërs kwamen de afgelopen dagen naar de koelcel in een winkelcentrum om het lichaam van de verdreven dictator te zien, waardoor lange rijen voor de deur van het pand ontstonden. In de koelcel ligt het lichaam van Gaddafi op een matras op de grond. Ook de lichamen van zijn zoon Mutassim en zijn minister van Defensie liggen in de koelcel.

Onze correspondent Gert van Langendonck schrijft vandaag in NRC Handelsblad dat iedereen komt kijken of Gaddafi nu echt dood is.

“Ze liggen hier nu al drie dagen en uit het koelsysteem komt een misselijk makende stank. Maar dat deert de honderden mannen niet die langs de andere kant in de rij staan om een blik op te vangen van de dode Gaddafi, en liefst ook om een foto te nemen van zichzelf met de gewezen leider. Het is allemaal wat macaber, maar dat moeten we zo niet zien, zegt de 28-jarige Mahmoud al-Burri, een ex-rebel uit Misrata. ‘De Libiers kunnen het nog niet geloven wat er gebeurd is. Ze slapen beter nu ze zeker weten dat Gaddafi dood is.’”

Het lichaam van Gaddafi wordt door de Nationale Overgangsraad overgedragen aan de familie, maar het is nog niet duidelijk waar en wanneer dat gebeurt. Gaddafi zal op een geheime plek worden begraven om te voorkomen dat zijn graf een bedevaartsoord wordt.

Update 19.54 uur
Volgens een woordvoerder van de militaire raad in Misrata, Ibrahim Beit al-Mal, wordt het lichaam van Gaddafi waarschijnlijk morgen begraven. Of Gaddafi daadwerkelijk morgen begraven wordt kunnen andere bronnen volgens persbureau AP nog niet bevestigen.