Lebbis wint Poelifinario voor beste cabaret

Hans Sibbel alias Lebbis is dit jaar de winnaar van de Poelifinario, de prijs voor het indrukwekkendste cabaretprogramma van het afgelopen seizoen. Hij werd bekroond voor zijn programma Branding (pimped) dat hij nog tot half december doorspeelt. De Neerlands Hoop, voor het meest veelbelovende cabaretoptreden, ging naar Superlatief van het aanstormende duo Niels van der Laan en Jeroen Woe. De prijzen werden gisteravond bekendgemaakt in de Kleine Komedie in Amsterdam.

Lebbis werd geprezen om „zijn snelheid, zijn grapdichtheid, maar ook de manier waarop hij zijn persoonlijke ervaringen weet te koppelen aan de actualiteit”. Het resultaat is volgens de jury „een superieure balans tussen amusement en engagement”. Lebbis was dit jaar voor de derde keer genomineerd, maar werd nooit eerder bekroond. Hij werkt sinds de eeuwwisseling als solist, na zijn jarenlange samenwerking met Dolf Jansen.

In zijn dankwoord riep de winnaar zijn collega’s op te waken voor sleetsheid, nu ook de cabaretzalen allang niet meer vanzelf vollopen: „Waar is de permanente verwondering gebleven.”

Achteraf zei hij desgevraagd dat hij volgend jaar wel weer aan een nieuw programma gaat werken, maar niet meer volgens het vaste systeem dat het tourschema al vaststaat voordat het programma is gemaakt: „Ik wil pas theaters gaan bellen als ik iets heb, en dan ook op allerlei onverwachte plekken optreden. Al was het maar in het Concertgebouw. Ik wil het spannend houden voor mezelf.”

De andere drie Poelifinario-genomineerden waren de cabaretiers Ronald Goedemondt (Binnen de lijntjes), het duo Schudden (Noorderzon) en Diederik van Vleuten (Daar werd wat groots verricht). Ook zij spelen hun programma dit seizoen nog door. Vooraf gold Van Vleuten als favoriet voor de prijs wegens de uniciteit van zijn programma – een kruising tussen cabaret, documentaire en geschiedenisles over het Nederlands-Indische verleden in zijn familie.

In de cabaretlezing die altijd aan deze prijsuitreiking voorafgaat, bepleitte Ruut Weissman, directeur van de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie, dat de cabaretprijzen voortaan worden ondergebracht in het gala in de Amsterdamse Stadsschouwburg, ter afsluiting van het Theaterfestival, waar jaarlijks de toneelprijzen worden uitgereikt. „Wij zijn minstens zo belangrijk en inventief als het toneel”, stelde hij vast. „En het wordt tijd dat we onszelf eens wat serieuzer gaan nemen.”

Weissman noemde het veelzeggend dat de vereniging voor theaterdirecteuren (VSCD), die beide uitreikingen organiseert, voor het Toneelgala zes keer zoveel geld uittrekt als voor de Poelifinario-avond.

    • Henk van Gelder