Kortkolom buitenland

Egyptische blogger naar inrichting

Kairo. Een Egyptisch veiligheidshof heeft de gevangen christelijke blogger Maikel Nabil voor onderzoek laten overbrengen naar een psychiatrisch ziekenhuis in Kairo, zo heeft zijn broer zaterdag meegedeeld. Nabil, die in april tot drie jaar cel is veroordeeld wegens zijn kritiek op het leger, is sinds twee maanden in hongerstaking. Volgens zijn broer heeft de instelling een heel slechte naam. De EU had de autoriteiten twee dagen eerder opgeroepen Nabil de juiste medische zorg te verlenen. (NRC)

Winst kandidaat regering in Bulgarije

Sofia. De kandidaat van de regerende partij in Bulgarije heeft de eerste ronde van de presidentsverkiezingen gisteren gewonnen, zo blijkt uit nog niet volledige uitslagen. Komende zondag volgt een tweede ronde, tussen Rossen Plevneliev namens de regerende centrum-rechtse partij Gerb, en Ivailo Kalfin, de kandidaat van de socialisten. Plevneliev had volgens voorlopige uitslagen bijna 40 procent van de stemmen gekregen, tegen rond de 30 procent voor Kalfin. De Bulgaarse president heeft overwegend ceremoniële functies. (AFP)

Serviërs weerstaan de NAVO bij grens Kosovo

Belgrado. NAVO-soldaten in Kosovo zijn er niet in geslaagd alle barricades op te ruimen die waren opgeworpen door Serviërs in Noord-Kosovo. Honderden Servische betogers verzetten zich met succes tegen een poging van KFOR-soldaten om de wegen naar twee grensposten tussen Kosovo en Servië vrij te maken. De demonstranten verzetten zich ertegen dat douanebeambten uit Kosovo, dat niet wordt erkend door Servië, de grensposten bemannen. (AFP)

Werkloze in Berlijn bekent 67 autobranden

Berlijn. De Berlijnse politie heeft een 27-jarige man gearresteerd die bekend heeft dat hij ten minste 67 auto’s in de Duitse hoofdstad in brand heeft gestoken. Hij zou alleen hebben gehandeld en uit frustratie over zijn werkloosheid, zonder politieke motieven. Alleen al dit jaar zijn in Berlijn circa 350 voertuigen in brand gestoken, wat tot grote maatschappelijke en politieke onrust heeft geleid. Wie de honderden overige auto’s, ook die in voorgaande jaren, heeft aangestoken, is onbekend. (NRC)

‘Russische spionnen in Duitsland opgepakt’

Berlijn. De Duitse politie heeft zaterdag bekendgemaakt twee mannen te hebben gearresteerd die ervan verdacht worden jaren te hebben gespioneerd voor buitenlandse inlichtingendiensten. Er werd niet bekendgemaakt waar de twee vandaan komen, maar volgens het Weekblad Der Spiegel gaat het om Russen die al sinds de Koude Oorlog in Duitsland gestationeerd zijn. De twee zouden gepakt zijn na een tip van de FBI, die vorig jaar tien Russische spionnen in de VS arresteerderde. (AP, AFP)

Cameraman vermoord in Noord-Nigeria

Maiduguri. Een cameraman van de Nigeriaanse staatstelevisie is zaterdag vermoord, vermoedelijk door islamitische militanten. Alhaji Zakariya Isa werd in hoofd en borst geschoten in zijn huis in Maiduguri, zei een legerwoordvoerder. De autoriteiten geven de moslimfundamentalistische sekte Boko Haram de schuld. Die is verantwoordelijk voor een serie aanslagen in Nigeria in de afgelopen maanden, waarbij voornamelijk politie en regeringsfunctionarissen doelwit waren. In de afgelopen weken heeft de sekte echter gedreigd met aanslagen op journalisten, omdat in de media woordvoerders werden geciteerd die geen onderdeel zouden zijn van de sekte. (Reuters, BBC)