kort nieuws Economie

ABN Amro aast op overnames in eurozone

Amsterdam. ABN Amro Bank wil binnen de eurozone beleggingen overnemen van banken die behoefte hebben aan kapitaal. Dat meldt The Financial Times maandag op basis van een interview met bestuurvoorzitter Gerrit Zalm. De voormalige minister van Financiën zegt in de krant dat hij inmiddels „met bijna iedereen” van zijn Europese concurrenten heeft gesproken over het idee. „We zijn goed gekapitaliseerd en bevinden ons in een positie dat we niet kleiner hoeven te worden. We hebben zeker belangstelling in de overname van portefeuilles”, aldus Zalm. Hij zegt ook dat ABN zich voornamelijk zal focussen op nichemarkten. (Novum)

Milieuorganisaties: las pauze in gasboringen

Rotterdam. Elf milieu- en natuurorganisaties hebben minister Verhagen (Economische Zaken, CDA) vandaag opgeroepen voorlopig geen vergunningen meer af te geven voor proefboringen naar schalie- en kolengas. De organisaties – waaronder Natuurmonumenten, Milieudefensie, het Wereld Natuur Fonds en de Waddenvereniging – maken zich zorgen over de mogelijke gevolgen van deze nieuwe vorm van gaswinning. Daarbij worden leisteenlagen op grote diepte ‘gekraakt’ door er onder hoge druk water, zand en chemicaliën in te spuiten. De organisaties pleiten voor een onafhankelijke commissie die onderzoekt of de huidige wet- en regelgeving afdoende is om mogelijke vervuiling van grondwater te voorkomen. (NRC)

Producenten somber over economie

Amsterdam. Ondernemers in de industrie zijn deze maand somberder geworden. De vertrouwensindex kwam uit op -3,2, even laag als het niveau van augustus. In september stond de index op -0,5. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De vertrouwensindex is gebaseerd op drie pijlers. De ondernemers waren vooral pessimistischer over de orderpositie en de toekomstige productie. Het is de vierde maand op rij dat het aantal pessimisten stijgt. (Novum)

Rouvoet voorzitter van zorgverzekeraars NL

Rotterdam. Oud-minister André Rouvoet (ChristenUnie) wordt voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Hij gaat op 1 februari aan de slag en volgt Hans Wiegel op, maakte de brancheorganisatie van zorgverzekeraars vanmorgen bekend. Wiegel was voorzitter van ZN sinds de oprichting in 1995. (Novum)