Kort nieuws Cultuur

Geschiedenisprijs voor boek van Jaap Scholten

Amsterdam. De Libris Geschiedenis Prijs 2011 is zaterdag uitgereikt aan Jaap Scholten voor zijn boek Kameraad Baron. Scholten ontving de prijs uit handen van juryvoorzitter Agnes Jongerius tijdens de Nacht van de Geschiedenis in de Amsterdamse Stadsschouwburg. De jury noemt Kameraad Baron, een verslag van de lotgevallen van de Hongaarse adel in Transsylvanië in het communistische Roemenië, „een bijzonder, hartstochtelijk en belangrijk werk”. Aan de Libris Geschiedenis Prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden. Ook Het gevecht met Leviathan van Emiel Lamberts, Generaal Spoor van J.A. de Moor, Een Nederlander in de wildernis van Luc Panhuysen en een Koninkrijk vol sloppen van Auke van der Woud waren genomineerd. (NRC)

Criticus Hans van den Bergh overleden

Amsterdam. Letterkundige Hans van den Bergh, voormalig hoogleraar cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit in Heerlen, is donderdagavond overleden. Hij was 78 jaar. Van den Bergh schreef ruim dertig jaar lang toneelkritieken in Het Parool en publiceerde diverse boeken over toneel, waaronder De sterren van de hemel (2005) waarin acteurs aan het woord kwamen over hun vak. Als voorzitter van het Multatuli Genootschap bezorgde hij de volledige werken van de schrijver en hij was initiatiefnemer van het Multatuli-borstbeeld in Amsterdam. De laatste jaren liet Van den Bergh van zich horen als woordvoerder en pamflettist van het Republikeins Genootschap. (NRC)