Kopje thee, bosloop, Europese titel

Kersvers Europees kampioen Marichelle de Jong stapt over naar de zwaardere klasse tot 75 kg. Ze moet nu de strijd aan met Nouchka Fontijn, die in deze klasse zilver won.

22-10-2011, Rotterdam. EK Boksen voor vrouwen. Marichelle de Jong, blauw, in actie tijdens haar gewonnen finalepartij tegen Mariia Badulina uit de Ukraine. Foto Bas Czerwinski
22-10-2011, Rotterdam. EK Boksen voor vrouwen. Marichelle de Jong, blauw, in actie tijdens haar gewonnen finalepartij tegen Mariia Badulina uit de Ukraine. Foto Bas Czerwinski

Beheerst begint boksster Marichelle de Jong (33) aan de eerste ronde in de EK-finale. Ze vangt de stoten van de langere Maria Badulina goed op en deelt daarna een driedelige serie van rechts-links-rechts uit. Anderhalve maand geleden verloor De Jong nog van de Oekraïense, in Rotterdam is ze nu duidelijk de sterkere. Ze wint na vier rondes met 21-12 en is Europees kampioen in de gewichtsklasse tot 69 kilo.

Als de NOS-camera weg is en haar moeder zich door de groep journalisten heeft gewurmd om haar in tranen te feliciteren, worden ook Marichelles ogen vochtig. Ze heeft er lang naar uitgekeken. „Dit is mijn toernooi. Ik had zoveel energie. Na afloop voelde ik me niet eens moe.”

Een half jaar geleden vertelde De Jong in deze krant dat ze bepaalde rituelen heeft voor een wedstrijd. Zo ging ze naar het graf van haar oma, brandde ze een kaarsje met de vraag of zij aan haar wilde denken. Deze keer deed ze het anders. Op de finaledag dronk ze ’s ochtends thee bij haar familie, ’s middags heeft ze met coach Ton Dunk en collega Nouchka Fontijn in het Kralingse Bos gewandeld. Het was een ontspannen dagje. „Ik hoef niet meer terug te vallen op geluksdingetjes, ik heb geleerd om te vertrouwen op mijn krachten.”

Voor de 23-jarige Nouchka Fontijn staat 2011 in het teken van zilver. Ook zij stond zaterdag in de EK-finale, in de klasse tot 75 kilo, maar verloor met twee punten verschil van de oersterke Nadezhada Torlopova, bijnaam ‘de tank’. Het verlies doet haar veel. Als na de huldiging oud-bokser Lucia Rijker naar haar toekomt, barst ze in tranen uit. „Ik verlies met twee punten. Nou was ik weer zo dichtbij, dan had het ook net wél gekund.”

Oud-bokser Arnold Vanderlyde denkt dat Fontijn veel kan leren van de verloren finale. „Nouchka is een diamant die geslepen moet worden.” Voor Londen 2012 dicht hij Fontijn de grootste kansen toe. Er zijn slechts drie klassen olympisch, waaronder die van Fontijn (-75 kilo). De klasse van De Jong (-69 kilo) is dat niet, dus zal De Jong zich vanaf nu richten op de klasse tot 75 kilo. „Nouchka heeft betere papieren en moet voorrang krijgen.” Zijzelf toont, nu wel trots, haar zilveren medaille: „Dít is mijn voorsprong.”