Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

‘Kamerleden op kandidatenlijst CDA via regionale voorverkiezingen’

Het CDA moet regionale voorverkiezingen houden voor kandidaat-Tweede Kamerleden. Partijleden kunnen daarmee “zelf beslissen wie het populairst is” en wie een plek op de kandidatenlijst verdient.

Dit voorstel wordt zaterdag in stemming gebracht tijdens het congres van de regeringspartij, zo blijkt uit de nog niet publiek gemaakte resoluties. Het idee van voorverkiezingen op regionaal niveau komt van het CDJA. De jongerenafdeling heeft na de desastreus verlopen verkiezingen van 2010 een leidende rol gespeeld bij de vernieuwing van de partij. De groep kwam als eerste met een kritisch maar goed ontvangen evaluatierapport.

‘Telkens wordt maar één kandidaat voorgedragen’

In de partij klinkt kritiek dat de leden te weinig invloed hebben op de verdeling van functies. Het gemopper richt zich niet alleen op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Er wordt nu ook geklaagd dat voor vier openvallende posten in het partijbestuur telkens maar één kandidaat wordt voorgedragen door het zittende partijbestuur.

Eén van die kandidaten is oud-fractievoorzitter en oud-staatssecretaris Pieter van Geel. Hij moet vicevoorzitter van de partij worden; daarover wordt zaterdag gestemd.

Een jaar geleden heeft het partijcongres het bestuur, na een CDJA-resolutie, nog opgeroepen vaker met tegenkandidaten te komen. De jongeren laten zaterdag opnieuw over deze kwestie zelf stemmen.

“Wij streven zoveel mogelijk naar meervoudige voordrachten”, zegt de CDA-woordvoerder, “maar het blijkt niet altijd mogelijk iemand te vinden uit een bepaalde regio met het juiste geslacht, de juiste achtergrond en de juiste kwaliteiten.”

‘Je maakt mij niet wijs dat er maar één competent persoon tussen zit’

De partij heeft 66.000 leden.

“Je maakt mij niet wijs”, zegt CDJA-voorzitter Arrie Vis, “dat daar telkens maar één competent persoon tussen zit”.

Volgens het CDJA moeten door voorverkiezingen voor een aantal nieuwe Kamerleden “talent” en “aansprekende personen met een regionaal draagvlak” in het parlement komen. Het CDA-bestuur raadt beide voorstellen af. De partij wil wachten op de bevindingen, volgend jaar, van een commissie die mogelijke vernieuwingen in kaart moet brengen.