Jordaanse koning beëdigt nieuw kabinet

Awn Khasawneh, de nieuwe premier van Jordanië, staat de pers te woord. Foto AFP / Khalil Mazraawi

De Jordaanse koning Abdullah II heeft vandaag een nieuw kabinet beëdigd. Het nieuwe kabinet wordt geleid door premier Awn Khasawneh. De voormalige plaatsvervangend chef van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag werd vorige week al benoemd door de koning. Dat meldt persbureau AP.

Het kabinet heeft de opdracht gekregen politieke hervormingen door te voeren. Er moet meer decentralisatie plaatsvinden, het parlement moet onafhankelijker worden en de oppositie moet in de regering worden opgenomen om zo de publieke deelname aan het besluitvormingsproces te vergroten.

Het nieuwe kabinet moet zijn plannen voorleggen aan het parlement, het enige gekozen orgaan in de Jordaanse regering. Parlementsleden brengen vervolgens hun stem uit in een vertrouwensstemming. Dit vindt woensdag plaats, als het parlement terugkeert van het zomerreces.

Vorige week werd het kabinet en premier Marouf al-Bakhit, aan de macht sinds februari dit jaar, ontslagen. Bakhit werd bekritiseerd omdat zijn regering binnenlandse problemen niet adequaat zou aanpakken, waaronder de organisatie van gemeentelijke verkiezingen die later dit jaar gehouden zouden moeten worden.

    • Lex Boon