Honderden doden bij aardbeving in Oost-Turkije

Yunus, a 13-year-old earthquake survivor, waits for to be rescued from under a collapsed building by rescue workers in Ercis, near the eastern Turkish city of Van, early October 24, 2011. More than 100 people were confirmed killed and hundreds more feared dead on Sunday when a powerful earthquake hit southeast Turkey, flattening buildings and leaving survivors crying for help from under the rubble. REUTERS/Umit Bektas (TURKEY - Tags: DISASTER ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY)
Yunus, a 13-year-old earthquake survivor, waits for to be rescued from under a collapsed building by rescue workers in Ercis, near the eastern Turkish city of Van, early October 24, 2011. More than 100 people were confirmed killed and hundreds more feared dead on Sunday when a powerful earthquake hit southeast Turkey, flattening buildings and leaving survivors crying for help from under the rubble. REUTERS/Umit Bektas (TURKEY - Tags: DISASTER ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Het aantal doden als gevolg van een zware aardbeving die gisteren in het uiterste oosten van Turkije trof, is vanmiddag opgelopen tot 265. De aardbeving in het gebied van de stad Van, aan de grens met Iran, had een kracht van 7.2 op de schaal van Richter.

Het aantal gewonden stond aan het begin van de middag op 1.300. Er lagen nog tientallen mensen onder het puin van ingestorte gebouwen. Maar minister van Binnenlandse Zaken Idris Naim Sahin zei niet te verwachten dat het dodental nog zo substantieel zal stijgen als eerder werd gevreesd. Gisteren was sprake van mogelijk duizend doden.

Het zwaarst getroffen werd de stad Ercis, met ongeveer 75.000 inwoners, waar tachtig gebouwen met meerdere verdiepingen instortten. Ook in de stad Van (350.000 inwoners) is aanzienlijke schade aangericht. In de dorpen in de omgeving zijn veel van de lemen huizen verwoest.

Verscheidene landen boden Turkije meteen hulp aan. Maar premier Erdogan zei dat Turkije het reddingswerk voorlopig wel zelf aankan. Azerbajdzjan, Iran en Bulgarije hadden niettemin hulp gestuurd, zei hij.

Onder de landen die hulp aanboden waren ook Griekenland en Israël, waarmee Turkije problematische relaties onderhoudt. De Israëlische minister van Defensie Barak zei dat Ankara het Israëlische aanbod had afgewezen.

Amerikaanse deskundigen registreerden meer dan honderd naschokken in het oosten van Turkije, waaronder een met een kracht van 6.0. Turkije ligt in een van de meest actieve seismische zones in de wereld. In 1999 vielen bij twee aardbevingen met een kracht van meer dan 7 ongeveer 18.000 doden in het noordwesten van het land. In maart vorig jaar kwamen 51 mensen om het leven bij een aardbeving met een kracht van 6.0 in het oosten van Turkije. Istanbul (12 miljoen inwoners) ligt vlakbij een breuklijn, en experts waarschuwen dat een aardbeving daar tienduizenden levens zou kunnen eisen.

(Reuters, AP, AFP)