Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

Hij won omdat hij zichzelf en de tijdgeest genadeloos fileert

Met zijn show Branding maakte Lebbis, alias Hans Sibbel, het meest indrukwekkende programma van het seizoen. Het leverde hem de Poelifinario 2011 op.

Lebbis schroomt volgens de jury in Branding niet om levenslessen te geven:

“Hij vertoont een superieure balans tussen engagement en amusement, en tussen moraliseren en de draak steken. In zijn nieuwe programma zet hij de ratio tegenover het gevoel. Kenmerkend is zijn snelheid, zijn grapdichtheid, maar ook de manier waarop hij zijn persoonlijke ervaringen weet te koppelen aan de actualiteit. Bespiegelingen over nieuwsgebeurtenissen van die week passen zo logisch in de show alsof ze maanden ervoor zijn bedacht. Een theatermaker die zichzelf en de tijdgeest genadeloos fileert.”

Veelbelovend

De prijs Neerlands Hoop 2011 ging naar het cabaretduo Van der Laan & Woe (Geen Familie) met hun voorstelling Superlatief. De heren zijn ook wel bekend van het VARA-radioprogramma Spijkers met Koppen.

De prijzen werden gisteravond uitgereikt in de Kleine Komedie in Amsterdam.