Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Heb jij intussen de gorilla gezien?

Van de jonge Nederlandse schrijfster Maartje Wortel is het romandebuut verschenen. Zullen afzonderlijke stippen op papier ooit een geheel vormen? 

Om het dilemma van de lezer van Half mens , de eerste roman van Maartje Wortel, weer te geven moet u zich een kunstenaar voorstellen die twee mensen een potlood en een blad papier geeft. Op het papier staan stippen. ‘Verbind de stippen met elkaar en vertel me wat je ziet’, zegt de kunstenaar. Ze verbinden de stippen met elkaar. ‘Ik zie een gezicht’, zegt de eerste na een tijdje, ‘maar als ik het blad draai zie ik er een vogel in. Of een fiets. De heilige maagd zie ik er trouwens ook in.’ Zijn conclusie luidt: dit is een knap kunstwerk. Met wat mij is aangereikt kan ik van alles maken.

Persoon twee heeft moeite met de opdracht. Hij vraagt zich vooral af welke stippen hij met elkaar moet verbinden. En waarom zijn die stippen niet genummerd? Op deze manier kan hij er, wanneer hij z’n fantasie de vrije loop laat, van alles in zien. ‘Wie is hier nu de kunstenaar’, vraagt hij zich af, ‘hij of ik?’ Hij geeft het blad terug en zegt: ‘ik zie stippen, meer niet, al weet ik dat ik er alles van kan maken wat ik wil.’

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Vrijdag 21 oktober 2011, pagina 10 - 11. U kunt het hele artikel hier lezen.