Groningen investeert, want wil vaste plek top 5

In navolging van Heerenveen, Twente en AZ wil Groningen van de subtop naar de top. Gisteren hield de plaatselijke FC in de eigen Euroborg tegenstander Twente op 1-1.

Het is geen abc’tje, winnen bij FC Groningen. Co Adriaanse, trainer van FC Twente, had het liever anders gezien, maar het 1-1 gelijkspel van zijn ploeg in de Euroborg was gistermiddag geen toevallige misstap, en evenmin te wijten aan het midweekse uitstapje in de Europa League, naar Denemarken.

Het ambitieuze FC Groningen, de laatste zes jaar steevast bij de beste negen, bereidt zich voor op een sprong naar de topvijf. Zo luidt de ambitie: in het voetspoor van even ambitieuze ‘provincieclubs’ als Heerenveen, meer recent gevolgd door AZ, Twente en vermoedelijk Vitesse.

Het kán, zo is de overtuiging bij de clubleiding, die de begroting met zo’n acht miljoen euro wil opschroeven naar 25 miljoen, vergelijkbaar met de budgetten van AZ en Vitesse. De recente resultaten lijken erop te wijzen dat de club de weg naar boven heeft gevonden. Ajax werd begin deze maand brutaal afgetroefd (1-0) en verloor daarbij de aansluiting met de eredivisietop. PSV vergooide er eind vorig seizoen zijn kansen op de Champions League.

Maar FC Groningen vergat deelname aan Europees voetbal veilig te stellen na twee bizarre play-offduels tegen ADO die na twee keer 5-1 via strafschoppen werden beslist.

FC Groningen voldoet aan steeds meer voorwaarden, voor de laatste sprong naar de top. Algemeen directeur Hans Nijland en technisch manager Henk Veldmate bouwden jaren aan een stabiele organisatie die klaar lijkt voor de volgende stap.

Na het vertrek van trainer Ron Jans, lange tijd het boegbeeld van de club, is Pieter Huistra een waardige opvolger gebleken: ambitieus, wars van praatjes en een echte voetballiefhebber. Maar ook realistisch: „We hebben een jonge ploeg, maar met genoeg potentie en kwaliteit om naar een hoger niveau te groeien.”

Wat dat betreft bood de komst van FC Twente naar de Euroborg een aardig inkijkje in wat de club nog te doen staat. Twente is wat Groningen wil worden: van jong en ambitieus naar een club die bol staat van het talent en de ervaring. Die Europese uitwedstrijden wint. Zo speelde verdediger Peter Wisgerhof in zijn eentje al meer eredivisieduels (377) dan het totale Groningse basisteam.

FC Twente kan het zich permitteren een aankoop van 5,5 miljoen op de bank te houden. Leroy Fer kwam mocht een half uurtje warmlopen.

FC Groningen heeft dergelijke luxeproblemen nog lang niet. Met een half zo grote begroting als die van FC Twente (45 miljoen) gaan de beste Groningers meestal weg zodra ze renderen: Luís Suárez, Erik Nevland, Marcus Berg en meer recent Tim Matavs naar PSV.

Het Groningse publiek, elke thuiswedstrijd met 22.500 man present, vreest dat de attractieve spelende Serviër Dusan Tadic snel zal volgen. Huistra weet hoe het werkt. Hij is al bezig met de volgende generatie, een stel jonge twintigers, met namen als Lorenzo Burnet, Johan Kappelhof, Virgil van Dijk, Maikel Kieftenbeld en David Texeira.

De iconen die het voetbal in het verleden kleur gaven, zijn sinds gisteren vereeuwigd. Vast stond dat de oosttribune wordt vernoemd naar ‘Mister FC Groningen’ Piet Fransen. De fans mochten zelf een naam kiezen voor de noord- en zuidtribune. Winnaars: de familie Koeman (vader Martin en zoons Erwin en Ronald) en doelman Tonny van Leeuwen.