Granaataanslag op club in Nairobi - veertien gewonden

Police inspect the scene of an explosion inside a club in Kenya's capital Nairobi October 24, 2011. A grenade attack on a club in the centre of Nairobi early on Monday wounded 14 people who needed hospital treatment, Kenyan media reported. REUTERS/Thomas Mukoya (KENYA - Tags: CIVIL UNREST) De politie inspecteert de plaats waar de granaat insloeg in Nairobi. Foto Reuters / Thomas Mukoya

In het centrum van Nairobi is vannacht een granaat ingeslagen bij een club. Daarbij raakten veertien mensen gewond, meldt persbureau Reuters op gezag van Keniaanse media.

De explosie is niet opgeëist door de Somalische terreurgroep Al-Shabaab, maar het hoofd van de politie in de hoofdstad bracht de aanslag vanochtend wel in verband met de dreigementen van de aan Al-Qaeda gelieerde beweging. Hij riep op tot grote waakzaamheid.

Het incident volgt een week nadat Kenia een offensief is gestart in Somalië tegen Al-Shabaab. Aanleiding voor de Keniaanse interventie was een reeks ontvoeringen van buitenlanders op Keniaanse grond, waarschijnlijk door Somalische militanten. Kenia heeft nooit eerder zo direct en massaal militair geïntervenieerd in het buurland.

Al-Shabaab heeft gedreigd met represailles als de Keniaanse troepen zich niet terugtrekken.

Onze correspondent Koert Lindijer over de interventie:

“Berichten uit Somalië en van Keniaanse militaire woordvoerders wijzen er op dat Kenia de havenstad Kismayo wil veroveren, een bolwerk van Al-Shabaab. Kenia kreeg in het weekeinde steun van Frankrijk, dat vanaf een marineschip het door Shabaab gecontroleerde stadje Kuday, ten zuiden van Kismayo, bombardeerde.

Amerikaanse bronnen in de regio vertellen dat Amerika het Keniaanse leger militaire inlichtingen verschaft voor zijn operatie in Somalië.”

    • Marije Willems