Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Gaddafi wordt morgen begraven - ‘Saif al-Islam is bij de grens’

Een Libische vrouw bezoekt het lichaam van Moammar Gaddafi (links) in een koelcel in Misrata, vandaag. Het lijk van zijn zoon Mutassim ligt ernaast. Vanmiddag zijn de lichamen er weggehaald en naar een geheime locatie gebracht. Morgen worden ze begraven in de woestijn.
Een Libische vrouw bezoekt het lichaam van Moammar Gaddafi (links) in een koelcel in Misrata, vandaag. Het lijk van zijn zoon Mutassim ligt ernaast. Vanmiddag zijn de lichamen er weggehaald en naar een geheime locatie gebracht. Morgen worden ze begraven in de woestijn. Foto Reuters / Thaier al-Sudani

Het lichaam van de vorige week donderdag gedode Moammar Gaddafi wordt morgen begraven op een geheime locatie in de Libische woestijn. Dat heeft de Nationale Overgangsraad vanavond bekendgemaakt.

Gaddafi zal een “simpele begrafenis” krijgen op een plek die onbekend moet blijven om te voorkomen dat zijn graf een bedevaartsoord wordt. Zijn zoon Mutassim, die ook donderdag gedood werd, wordt tegelijkertijd ter aarde besteld. Met Gaddafi’s troepen werd volgens het NTC geen overeenkomst gesloten over het overdragen van de lichamen.

De lichamen van Gaddafi, zijn zoon Mutassim en zijn voormalige legerchef zijn vandaag uit de koelruimte in Misrata gehaald, waar ze de afgelopen dagen lagen en waar duizenden hen kwamen bezichtigen. Waar de lijken nu zijn, wordt ook geheim gehouden.

‘Saif al-Islam is bij de grens met vals paspoort’

Saif al-Islam, de belangrijkste zoon van Gaddafi omdat hij lange tijd zijn gedoodverfde opvolger was, zou zich bij de Libische grens met Niger en Algerije bevinden. Dat zei een functionaris van de NTC vanavond. Troepen van Gaddafi zouden hem daar, in de regio rond Ghat (zie kaart hieronder), willen helpen om de grens over te steken. Volgens de functionaris draagt Saif al-Islam een vals Libisch paspoort bij zich.


Grotere kaart weergeven

De NTC zou de informatie hebben verkregen door telefoonverkeer af te tappen. Bovendien ontvingen ze tips van een buitenlandse inlichtingendienst.