Fundamentalisten winnen in Tunesië

In verscheidene kiesdistricten in Tunesië geven de eerste uitslagen van de gisteren gehouden verkiezingen aan dat de moslim-fundamentalistische Ennahda-partij als grootste uit de bus zal komen. Ook het centrum-linkse Congres voor de Republiek Partij (CRP) zou het goed doen. Volgens eigen waarnemers zou Ennahda op sommige plaatsen meer dan 50 procent van de stemmen hebben gekregen.

De officiële uitslag wordt morgen bekend volgens de onafhankelijke verkiezingscommissie die het verkiezingsproces leidt.

De opkomst bedroeg volgens een lid van de verkiezingscommissie 90 procent van de 4,1 miljoen geregistreerde kiezers. In totaal zijn er 7,5 miljoen Tunesiërs kiesgerechtigd. De registratieperiode werd in de zomer verlengd omdat zich aanvankelijk bijzonder weinig kiezersgerechtigden hadden aangemeld.

De verkiezingen waren de eerste in Tunesië die niet door de regering werden gecontroleerd. Het waren bovendien de eerste verkiezingen sinds midden december de opstanden in de Arabische regio tegen autoritaire regimes begonnen. In Egypte volgen in november verkiezingen.

In Tunesië wordt een grondwetgevende assemblee gekozen, die een nieuwe regering zal aanwijzen en een grondwet opstellen. Over de tekst wordt vervolgens een referendum gehouden. De assemblee zal ook data vaststellen voor parlements- en presidentsverkiezingen.

Van tevoren werd algemeen verwacht dat Ennahda het goed zou doen. De partij was onder het regime van de afgezette sterke man Zine al-Abidine Ben Ali verboden en haar leider, Rachid Ghannouchi, leefde in Londen in ballingschap. De partij wordt als niet-corrupt gezien, wat ook voor niet-fundamentalistische kiezers reden was erop te stemmen.

Tunesië was onder Ben Ali strikt seculier en een dominante positie voor Ennahda in de grondwetgevende vergadering zal zonder twijfel koerswijzigingen meebrengen. De partij heeft echter ook gezegd niet te denken aan invoering van het islamitisch recht.

Ook in Egypte wordt een opmars van fundamentalistische partijen verwacht. In Libië schafte interim-president Mustafa Abdul Jalil gisteren per direct de echtscheidings- en huwelijkswetgeving van het vorige regime af omdat ze in strijd zouden zijn met de shari’a, het islamitisch recht. Onder Gaddafi’s regime werd veelwijverij afgeschaft en echtscheiding toegestaan. (AP, AFP, Reuters)