Franse hulp tegen Shabaab

Kenia krijgt buitenlandse hulp bij de operatie tegen de Somalische terreurbeweging Al-Shabaab. Een Frans marineschip heeft dit weekeinde het door Al-Shabaab gecontroleerde stadje Kuday, ten zuiden van Kismayo, gebombardeerd. Amerikaanse bronnen in de regio zeggen dat de VS het Keniaanse leger militaire inlichtingen verschaft voor zijn acties in Somalië.

Wat aanvankelijk een eenzijdige operatie van het Keniaanse leger leek wordt zo steeds meer een international poging om Al-Shabaab uit te schakelen. Oeganda, dat van tevoren op de hoogte was gesteld van de Keniaanse interventie, coördineert zijn acties met Kenia. Oeganda heeft duizenden soldaten in de vredesmissie van de Afrikaanse Unie in de Somalische hoofdstad Mogadishu en ging na de inval vorige week in het offensief tegen Al-Shabaab.

Bij een explosie in een nachtclub in de Keniaanse hoofdstad Nairobi zijn afgelopen nacht veertien gewonden gevallen. Volgens getuigen gooide een man een granaat naar binnen. De explosie is niet opgeëist door Al-Shabaab, maar het hoofd van de politie in Nairobi bracht de aanslag vanochtend wel in verband met de Somalische terreurgroep. Al-Shabaab zwoer vorige week wraak, nadat het Keniaanse leger Zuid-Somalië was binnengevallen.