Feyenoord zorgt voor de sfeer in Arena

Feyenoord deed zich met een gelijkspel (1-1) uit tegen Ajax eigenlijk tekort.

Het was het slechtste optreden van het seizoen voor de ploeg uit Amsterdam.

Onderwerp/Subject: Ajax - Feyenoord - Eredivisie Reklame: Club/Team/Country: Ajax - Feyenoord Seizoen/Season: 2011/2012 FOTO/PHOTO: Ajax's Miralem SULEJMANI (R) in duel with Feyenoord's Jordy CLASIE (L). (Photo by PICS UNITED) Trefwoorden/Keywords: #04 $38 ±1309113118825 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 7164 - 5605 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : sales@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS PICS UNITED

‘Klassieker zoekt vol uitvak’, las een spandoek in de Amsterdam Arena. En goed voetbal, zou je eraan toe willen voegen. De wedstrijd tussen de – historisch gezien – Nederlandse topclubs was gisteren wel degelijk een wedstrijd, maar dan alleen maar omdat Ajax zijn tot dusver slechtste optreden van het seizoen voor de ‘klassieker’ bewaarde. Feyenoord kon daarin gemakkelijk mee en deed zich met een gelijkspel (1-1) zelfs tekort.

Vanwege de ongeregeldheden tussen supporters in het verleden is er sinds 2009 geen uitpubliek welkom in de confrontaties tussen Amsterdam en Rotterdam. Die maatregel maakte van de wedstrijd in de voormiddag een matte aangelegenheid. Pas na de openingstreffer van Feyenoord-speler Stefan de Vrij na een uur spelen ontstond er sfeer in de Arena.

Feyenoord was erin geslaagd het Amsterdamse publiek op te zetten tegen de eigen ploeg. „Ajax kon op een gegeven moment alleen nog maar terug doordat wij de opbouw achterin verstoorden”, stelde Feyenoorder Jordy Clasie, die gisteren de onzichtbare Ajax-briljant Christian Eriksen uit de wedstrijd speelde. „En je weet dat als er hier niet gevoetbald wordt het publiek gaat fluiten. Dat is een compliment voor ons.”

De voetballers van Feyenoord, die deze zomer trainer Mario Been in een geheime sessie wegstemden, vielen elkaar bij de 1-0 gelukzalig in de armen. Kennelijk weet een spelersgroep soms wat het beste voor haar is, want onder een andere trainer kan er met dezelfde spelers ineens wel van alles. Al blijft het wisselvallig, getuige de nederlaag thuis tegen ADO Den Haag (0-3) van drie weken geleden.

„Maar als je het vergelijkt met vorig jaar dan zie je duidelijk de groei die we hebben doorgemaakt”, zei doelpuntenmaker De Vrij. „De trainer is daarbij heel belangrijk. Hij breng duidelijk op ons over waar de mogelijkheden liggen, de zwaktes van Ajax.”

Spelers van Feyenoord prezen het tactische concept van de trainer. De opdracht van Koeman aan de spelers gisteren was om de opbouw door centrale verdedigers van Ajax te verstoren. Dat had gewerkt, moest Ajax-aanvoerder Jan Vertonghen toegeven. „In Europa laten ze je voetballen, dat ligt ons beter. Teams mogen niet gaan denken dat als ze ons onder druk zetten ze de manier hebben gevonden om ons te verslaan.”

Feyenoord kreeg het gevoel die manier gevonden te hebben. Voor het eerst sinds het seizoen 2005/2006 begon de klassieker weer eens met de Rotterdamse club als hoogst geklasseerde van de twee. Daarom was er ook geloof dat er, net als in dat seizoen, weer iets te halen viel in Amsterdam. Ruim duizend Feyenoord-supporters hadden zaterdag tijdens de training al de gelegenheid te baat genomen om hun ploeg te ondersteunen.

„Massaal stonden ze langs de lijn. Je merkt dan hoelang er in Rotterdam al gewacht wordt op een overwinning in Amsterdam”, zei Clasie. „Ik werd vanochtend wakker met een heel goed gevoel, en de ploeg had veel vertrouwen. In de kleedkamer is nu iedereen ontevreden met het gelijkspel, dat is wel logisch. Want we hadden hier moeten winnen.”

Niet dat Feyenoord fantastisch speelde. Centrale verdedigers Ron Vlaar en Stefan de Vrij hoeven niet eens onder druk gezet te worden om slechte passes te versturen. Maar als de middenvelders Karim El Achmadi en Jordy Clasie hun dag hebben, verzorgen ze zo nu en dan prachtige spelvoortzettingen.

Het hondstrouwe karakter van de Feyenoord-aanhang, gehard door tegenslagen, staat in contrast tot de kritische blik van het Ajax-publiek. Het was Ajax-aanvoerder Jan Vertonghen ook opgevallen dat er gejuicht werd toen Frank de Boer rechtsback Gregory van de Wiel naar de kant haalde. „Erg jammer dat een van ons wordt uitgefloten. Het voelt dan alsof wij allemaal worden uitgefloten.”

Maar het Amsterdamse ongenoegen is terecht. Stuk voor stuk kwamen gisteren de veronderstelde dragende spelers tekort. Alleen Vermeer haalde een dikke voldoende door Ajax – tot hij een rode kaart kreeg – in de wedstrijd te houden.

Met gelijkspelen in drie opeenvolgende topwedstrijden in eigen huis (tegen FC Twente, AZ en Feyenoord) en tussendoor nog uit verloren werd van FC Groningen, hebben Ajax-supporters alle reden tot klagen. Daar kan een overwinning in de Champions League bij Dinamo Zagreb niet veel aan veranderen.

De problemen voor Ajax-trainer Frank de Boer zijn voor een deel structureel, maar waren gisteren even met name de verdienste van Feyenoord.

    • Bart Hinke