FC Groningen wil net als FC Twente worden

FC Groningen heeft grote plannen en wil de komende jaren naar de top.

Gisteren hield de ploeg in de Euroborg FC Twente, één van de voorbeelden, op 1-1.

Het is geen abc’tje, winnen bij FC Groningen. Co Adriaanse, trainer van FC Twente, had het liever anders gezien, maar het gelijkspel (1-1) van zijn ploeg in de Euroborg was gistermiddag geen toevallige misstap, en evenmin te wijten aan het midweekse uitstapje in de Europa League, naar Denemarken.

Het ambitieuze FC Groningen – de laatste zes jaar vaste klant in het ‘linkerrijtje’ – bereidt zich voor op een sprong naar de topvijf. Zo luidt althans de ambitie; in het voetspoor van vergelijkbaar ambitieuze ‘provincieclubs’ als sc Heerenveen, meer recent gevolgd door AZ, FC Twente en – vermoedelijk – Vitesse.

Het kán, zo is de overtuiging bij de clubleiding, die de begroting de komende jaren met zo’n 8 miljoen euro wil opschroeven naar 25 miljoen, vergelijkbaar met de budgetten van AZ en Vitesse. De recente resultaten lijken erop te wijzen dat de club de weg naar boven heeft gevonden. Ajax werd begin deze maand brutaal afgetroefd (1-0) en verloor daarbij de aansluiting met de eredivisietop. PSV vergooide er eind vorig seizoen zijn kansen op de Champions League.

Alleen vergat FC Groningen zelf deelname aan Europees voetbal veilig te stellen na twee bizarre play-offduels tegen ADO Den Haag, die na twee keer 5-1 via penalty’s werden beslist.

Maar FC Groningen voldoet aan steeds meer voorwaarden, voor de laatste sprong naar de top. Algemeen directeur Hans Nijland en technisch manager Henk Veldmate bouwden jaren aan een stabiele organisatie, die klaar lijkt voor de volgende stap.

Na het vertrek van trainer Ron Jans, lange tijd het boegbeeld van de club, werd in Pieter Huistra een waardig opvolger gevonden: ambitieus, wars van praatjes en een echte voetballiefhebber. Maar ook realistisch: „We hebben een jonge ploeg, maar met genoeg potentie en kwaliteit om naar een hoger niveau te groeien.”

Wat dat betreft bood de komst van FC Twente naar de Euroborg een aardig inkijkje in wat de noorderlingen nog te doen staat. FC Twente is wat FC Groningen wil worden: van jong en ambitieus naar een club die bol staat van het talent en de ervaring. Die Europese uitwedstrijden wint. Zo speelde verdediger Peter Wisgerhof in zijn eentje al meer wedstrijden in de eredivisie (377) dan het hele basisteam van FC Groningen bij elkaar.

En FC Twente kan het zich zelfs permitteren een aankoop van 5,5 miljoen euro op de bank te houden. Leroy Fer kwam gistermiddag niet verder dan een half uurtje warmlopen.

FC Groningen heeft dergelijke luxeproblemen nog lang niet. Met een begroting die minder dan de helft bedraagt van die van FC Twente (45 miljoen), gaan de beste Groningers meestal weg zodra ze gaan renderen, zoals Luís Suárez, Erik Nevland, Marcus Berg en meer recent Tim Matavz.

Het Groningse publiek, elke thuiswedstrijd weer met 22.500 man present, vreest dat de Serviër Dusan Tadic, één van de meest attractieve spelers uit de eredivisie, snel zal volgen. Huistra weet hoe het werkt. Nog wel. Hij is al bezig met de volgende generatie, een bont stel jonge twintigers, met namen als Lorenzo Burnet, Johan Kappelhof, Virgil van Dijk, Maikel Kieftenbeld en David Texeira.

Maar geen toekomst zonder verleden. De iconen die het voetbal in Groningen kleur gaven zijn sinds gisteren eindelijk vereeuwigd. Dat de oosttribune zou worden vernoemd naar ‘mister FC Groningen’ Piet Fransen stond vast, de fans mochten zelf kiezen voor de noord- en de zuidtribune. De winnaars: de familie Koeman en de legendarische doelman Tonny van Leeuwen.