Etty stopt met column NRC

Elsbeth Etty (60) stopt per 1 januari na vijftien jaar met haar column voor deze krant. Hoofdredacteur Peter Vandermeersch heeft dat besloten om „ruimte te geven aan nieuwe columnisten”.

Zij wordt vervangen door Paul Scheffer (57), PvdA-coryfee en schrijver van het invloedrijke essay Het multiculturele drama uit 2000. De filosoof, psycholoog en politicoloog is hoogleraar Europese Studies aan Tilburg University. Zijn column zal om de week op dinsdag verschijnen. Verder krijgen NRC-journalist Margriet Oostveen en schrijver Hassan Bahara binnenkort een wisselcolumn.

Volgens Vandermeersch moet Etty niet wijken wegens haar linkse opvattingen. Bij zijn aantreden zei hij nog dat de columns in deze krant te eensluidend waren – vooral gericht tegen Wilders en het kabinet Rutte – maar dat is volgens hem verleden tijd.

Etty blijft wel redacteur van Boeken. Ook is zij bijzonder hoogleraar Literaire kritiek aan de VU te Amsterdam. Etty’s reactie: „Het is een voorrecht van de hoofdredacteur om zijn eigen columnisten te kiezen.”