Eervolle nederlaag, partijdige arbitrage

Ontgoocheld, maar trots op de eervolle nederlaag van de ploeg, zo reageerden Franse rugbyfans op het nipte WK-verlies. Wel is er gemor over de arbitrage, die iets te vaak de All Blacks bevoordeelde.

De Franse ochtendkranten nemen vandaag afscheid van het WK met een mengeling van ontgoocheling over de derde verloren finale en respect voor het Franse team, dat ze de afgelopen zeven weken bij momenten erg kritisch hadden benaderd. ‘Debout’, kopt sportkrant L’Equipe, wat zowel betekent dat de Franse XV overeind zijn gebleven, als dat supporters een staande ovatie brachten aan de spelers. ‘Met opgeheven hoofd’, was de kop in de populaire krant Le Parisien. Het was een nederlaag met panache, met bravoure, aldus Le Figaro.

Honderdduizenden Fransen volgden gisteren de wedstrijd op grote schermen, die op tientallen plekken in het land waren opgesteld. Op het plein voor het stadhuis van Parijs, in het Stade de France, op de Place de la Liberté in Bordeaux, op pleinen in Biarritz en Toulouse kwamen naar schatting telkens meer dan 10.000 rugbyfans opdagen. Met een mengeling van trots en ontgoocheling reageerden ze op de krappe nederlaag. Voor de wedstrijd hadden veel Fransen nog voor een grote nederlaag gevreesd, zoals tijdens de groepswedstrijden. De fans vonden dat Frankrijk het Nieuw-Zeeland knap lastig had gemaakt, en zeker in de tweede helft het betere spel had vertoond. Al waren de meeste Fransen wel zo sportief te erkennen dat over het hele toernooi bekeken Nieuw-Zeeland de verdiende winnaar is.

Een deel van de Fransen had wel kritiek op de arbitrage. ‘Arbitre de Merde’, letterlijk strontscheidsrechter, was gisteren dankzij boze Franse rugbyfans een van de meest gebezigde termen op Twitter. Volgens de Franse rugbyliefhebbers had de scheidsrechter in de finale net iets te vaak in het voordeel van thuisploeg Nieuw-Zeeland gefloten. Ook de commentatoren van televisiezender TF1 vonden de arbitrage niet altijd evenwichtig.

De kritiek op de scheidsrechter beperkte zich niet tot Franse fans en journalisten. Ook enkele spelers hadden kritiek op de 33-jarige Zuid-Afrikaan Craig Joubert. Oud-spelers die de wedstrijd analyseerden hadden geen kritiek op de arbitrage, die ze wel als ‘liberaal’ bestempelden, wat wil zeggen dat er veel werd toegelaten.

Wikipedia besloot de komende dagen de pagina over Joubert te sluiten, tot de gemoederen een beetje bedaard zijn. Tientallen boze Fransen hadden gepoogd de pagina aan te passen. Op een bepaald moment was alleen ‘verrader’ te lezen als biografie van Joubert. Op Facebook ontstonden snel pagina’s als ‘Craig Joubert, 16de All Black’, ‘Craig Joubert, ereburger van Nieuw-Zeeland’ en ‘Craig Joubert zal zijn volgende vakantie niet in Frankrijk doorbrengen’.