Een vreugdeloze Liszt-viering

Jubileumconcert Liszt Concours. Gehoord: 22/10 Vredenburg Utrecht. **

Het Liszt-concours heeft groots uitgepakt om zijn 25-jarig jubileum te vieren: alle negen winnaars uit de geschiedenis van het concours, van Martyn van den Hoek (1986) tot Masataka Goto (2011), gaven acte de présence op het galaconcert zaterdagavond in Vredenburg. Een prestatie op zich, aangezien de meesten van hen drukke internationale carrières hebben.

Van ‘Lisztomania’ was op dit feest echter geen spoor te bekennen. Het duo Sergey Pashkevich en Masaru Okada (winnaars in 1992 en 1999) tekende voor een bedeesde en vreugdeloze lezing van de vijfde Hongaarse rapsodie, geheel ontdaan van de humor, grilligheid en spontaniteit waar deze muziek van leeft. Het was typerend voor de avond. Zelfs de bewerking voor negen pianisten van de Rákóczi-mars, het officieuze volkslied van Hongarije, bracht niet het gewenste spektakel. Het oorverdovende, machinale geraas van de vijf concertvleugels smoorde de opzwepende aanstekelijkheid waarmee deze muziek het publiek tot euforie had moeten drijven.

Dezelfde vreugdeloosheid tekende de korte portretfilms van de individuele laureaten: geen woord over wat Liszts muziek voor hen bijzonder of spannend maakt, maar slechts aandacht voor het verloop van hun carrières. Het was een feestje voor de sponsors misschien, maar niet voor het publiek.

Een verademing waren de solo-optredens van de jongere garde. In La prédication aux oiseux wist Yingdi Sun, winnaar in 2005, Franciscus’ mystieke gesprek met de vogels fraai te verklanken. En de meeste recente winnaar, Masataka Goto, gaf een doorvoelde en subtiele lezing van de feestelijke dertiende Hongaarse rapsodie. Een lachje kon er ook bij hen beiden echter niet af.