Een jaar na de 10-0 schraapt Feyenoord de moed bij elkaar

Feyenoord stapte als de morele winnaar van het veld. Het elftal van Ronald Koeman zette Ajax onder druk en had meer verdiend dan een gelijkspel (1-1). „We hebben groei doorgemaakt.”

Onderwerp/Subject: Ajax - Feyenoord - Eredivisie Reklame: Club/Team/Country: Ajax - Feyenoord Seizoen/Season: 2011/2012 FOTO/PHOTO: Ajax's Miralem SULEJMANI (L) in duel with Feyenoord's Karim EL AHMADI ( Karim El Ahmadi ARROUSI ) (R). (Photo by PICS UNITED) Trefwoorden/Keywords: #04 $38 ±1309113118825 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 7164 - 5605 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : sales@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS
Onderwerp/Subject: Ajax - Feyenoord - Eredivisie Reklame: Club/Team/Country: Ajax - Feyenoord Seizoen/Season: 2011/2012 FOTO/PHOTO: Ajax's Miralem SULEJMANI (L) in duel with Feyenoord's Karim EL AHMADI ( Karim El Ahmadi ARROUSI ) (R). (Photo by PICS UNITED) Trefwoorden/Keywords: #04 $38 ±1309113118825 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 7164 - 5605 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : sales@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS PICS UNITED

Met thuispubliek als dat van Ajax heb je soms geen uitfans nodig. Feyenoord slaagde er gisteren voortreffelijk in het Amsterdamse publiek op te zetten tegen de eigen ploeg. Maar de kritische geluiden van de tribune waren meer dan terecht, aangezien Ajax zijn tot dusver slechtste optreden van het seizoen uitgerekend voor de klassieker tegen Feyenoord bewaarde. In dat licht moet de prestatie van Feyenoord ook bezien worden.

Feyenoorder Jordy Clasie, die gisteren een goede wedstrijd speelde tegen de onzichtbare Ajax-briljant Christian Eriksen, had het ongenoegen op de tribune met tevredenheid aangehoord. „Ajax kon op een gegeven moment alleen nog maar terug doordat wij de opbouw achterin verstoorden. En je weet dat als er hier niet gevoetbald wordt het publiek gaat fluiten. Dat is een compliment voor ons.”

De spelers van Feyenoord, die in juli trainer Mario Been in een geheime sessie wegstemden, vielen elkaar na de 1-0 van Stefan de Vrij gelukzalig in de armen. Bij gebrek aan een vak met uitsupporters was er voor de doelpuntenmaker ook weinig anders mogelijk dan een spurt naar de reservebank. Toch sprak er oprechte homogeniteit uit.

Kennelijk weet een spelersgroep soms wat goed voor haar is – onder een andere trainer blijkt bijna dezelfde Feyenoord-selectie tot van alles in staat. Al blijf het spel wisselvallig, getuige de 3-0 thuisnederlaag tegen ADO Den Haag drie weken geleden. „Als je het vergelijkt met vorig jaar zie je duidelijk de groei die we hebben doorgemaakt”, zei De Vrij.

Vandaag een jaar geleden werd Feyenoord door PSV met 10-0 te kijk gezet. Met de komst van Ronald Koeman – driekwart jaar na de historische nederlaag – kregen de spelers naar eigen zeggen weer zelfvertrouwen. Karim El Ahmadi, niet het toonbeeld van onverzettelijkheid, ging gisteren zelfs voorop in de strijd. „De trainer zei dat je hier met angst naar toe kan of met de borst vooruit en met durf om te voetballen. Bij het eerste weet je dat je de boot in gaat”, verklaarde de middenvelder. De Vrij: „De trainer is belangrijk, brengt duidelijk op ons over waar de mogelijkheden liggen, de zwaktes van Ajax.”

Koemans opdracht was de opbouw door de centrale verdedigers van Ajax te verstoren. Dat had effect, erkende Ajax-aanvoerder Jan Vertonghen. „In Europa laten tegenstanders je voetballen, dat ligt ons beter. Teams mogen niet gaan denken dat ons kunnen verslaan door ons onder druk te zetten.”

Feyenoord kreeg het gevoel de juiste tactiek gevonden te hebben. Voor het eerst sinds 2005/2006 begon een ‘klassieker’ weer eens met de Rotterdamse club als hoogste geklasseerde van de twee. Daarom had Feyenoord ook het vertrouwen dat het in Amsterdam kon strijden om de zege. Ruim duizend Rotterdamse fans hadden zaterdag tijdens de training de gelegenheid te baat genomen hun ploeg te ondersteunen.

„Massaal stonden ze langs de lijn. Je merkt dan hoe lang er in Rotterdam gewacht wordt op een overwinning in Amsterdam”, zei Clasie gisteren. „Ik werd vanochtend wakker met een heel goed gevoel, en de ploeg had veel vertrouwen. In de kleedkamer is nu iedereen ontevreden met het gelijkspel, dat is wel logisch. Want we hadden hier moeten winnen.”

Niet dat Feyenoord fantastisch speelde. De centrale verdedigers Ron Vlaar en De Vrij hoeven niet eens onder druk gezet te worden om slechte passes te versturen. Maar als de middenvelders El Ahmadi en Clasie hun dag hebben, verzorgen ze zo nu en dan prachtige spelvoortzettingen. Otman Bakkal, op een zijspoor geraakt bij PSV, completeert het uitgebalanceerde middenveld.

Pas na de rode kaart van Ajax-keeper Kenneth Vermeer, die tot en met zijn overtreding op de doorgebroken Guyon Fernandez zijn ploeg in de wedstrijd had gehouden met prachtige reddingen, begon Ajax te bijten. Dat Feyenoord zich vervolgens ging tijdrekken, moet een gebrek aan vertrouwen zijn geweest in een echte stunt op vijandelijke grond.