Dood Italiaanse wildebras schokt motorsportwereld

De Italiaanse motorcoureur Marco Simoncelli (24) is gisteren verongelukt tijdens de Grote Prijs van Maleisië. Zijn rijstijl gold als in het racecircuit risicovol. „Deze klap komt hard aan.”

FILE - In this Sept. 2, 2011 file photo, Italy's Marco Simoncelli smiles at the pit during a first free practice session of the San Marino MotoGP grand prix at the Misano circuit, in Misano Adriatico, Italy. Italian rider Simoncelli died after an accident at the Malaysian MotoGP, organizers say. (AP Photo/Antonio Calanni, File)
FILE - In this Sept. 2, 2011 file photo, Italy's Marco Simoncelli smiles at the pit during a first free practice session of the San Marino MotoGP grand prix at the Misano circuit, in Misano Adriatico, Italy. Italian rider Simoncelli died after an accident at the Malaysian MotoGP, organizers say. (AP Photo/Antonio Calanni, File) AP

Het was een tragisch beeld. Motorcoureur Marco Simoncelli languit op het circuit van het Maleisische Sepang. Roerloos. Zijn voorhoofd op de grond gedrukt. Zijn witte motor en rode helm een paar meter verderop in het gras.

In de seconden daarvoor was de Italiaan in bocht elf van de GP van Maleisië de controle over het stuur kwijtgeraakt, nadat zijn voorwiel grip verloor. De Amerikaan Colin Edwards kon hem niet meer ontwijken en reed hard op hem in. De helm van Simoncelli vloog van zijn hoofd. De Honda-coureur raakte bewusteloos. Het medische team probeerde hem te reanimeren. Tevergeefs.

Simoncelli overleed drie kwartier na de crash door borst, hoofd- en nekletsel. De race in de koningsklasse van de motorsport, de MotoGP, werd gisteren na het ongeluk direct stilgelegd en niet meer hervat.

Met de crash van Simoncelli komt het totaal aantal doden in de MotoGP, vroeger 500cc geheten, sinds de oprichting in 1949 op 47. Vorig najaar verongelukte de Japanner Shoya Tomizawa in de Moto2-klasse bij de GP van San Marino.

De motorwereld is geschokt door de dood van Simoncelli. Landgenoot en goede vriend Valentino Rossi had na afloop de tranen in de ogen. Rossi was erbij betrokken en bleef net overeind. Andere motorcoureurs waren ook kapot van het drama. Simoncelli, bijgenaamd SuperSic om zijn grote racetalent, was „vriend van iedereen”, aldus de krant la Repubblica.

De Italiaanse pers refereert aan de vrolijkheid van de jonge coureur. Websites laten de beelden van het ongeluk zien, evenals glorieuze foto’s van zijn wereldtitel in 2008 in de klasse 250cc en zijn twee pole-positions dit seizoen.

„Als iemand erover begint, schiet ik vol”, reageert de Nederlander Jurgen van den Goorbergh die jaren in de hoogste klasse uitkwam. „Deze klap komt hard aan in de motorsportwereld. Hij was een coureur met een bepaald karakter.” Zijn rijstijl gold als risicovol. Hij was een wildebras. „Hij kreeg kritiek op zijn rijstijl, vooral over zijn inhaalmanoeuvres. Hij had een haat-liefdeverhouding met andere coureurs.”

Ongelukken als deze komen niet vaak voor in de motorsport, zegt Van den Goorbergh. In 2003 was er voor het laatst een dodelijk ongeval in de MotoGP. De Japanner Daijiro Kato reed toen bij de GP op Suzuka met een snelheid van rond de 200 kilometer per uur tegen een muur.

Volgens Van den Goorbergh heeft het ongeluk van Simoncelli niets met de veiligheid op het circuit te maken. „Hier kan niemand wat aan doen. Het is een rampzalige samenloop van omstandigheden.” De laatste jaren is er veel meer aandacht voor veiligheid in de motorsport, zegt hij. „De eisen worden steeds hoger.”

Als topcoureur kun je niet met zware crashes bezig zijn, zegt Van den Goorbergh. „Je verstopt het een beetje. Je bent met je eigen carrière bezig. Je wil niets weten van dodelijke ongelukken”, vertelt hij. „Als je gaat nadenken of angst hebt, moet je stoppen. De sport is er te snel voor.”

Voor de mannen die gisteren bij de crash betrokken waren is het de vraag hoe ze reageren. „Sommigen stopten. Anderen verschijnen volgende week ‘gewoon’ aan de start”, zegt Van den Goorbergh die weet dat Simoncelli in Italië een held in wording was, vergelijkbaar met negenvoudig wereldkampioen Rossi.

„Je was de Villeneuve op twee wielen”, schreef blogger Giuliano, refererend aan de dood van de jonge autocoureur Gilles Villeneuve in 1982 op het circuit van Zolder in België. Via Twitter namen veel voetballers afscheid. Milan, Simoncelli’s favoriete club, en Inter betuigden op hun website hun medeleven.De voorzitter van het Italiaanse olympische comité kondigde gisteren voor alle speelvelden in alle sporten een minuut stilte af. Op Simoncelli’s site is alleen nog een foto van hem te zien: grote glimlach, gele handdoek over het hoofd en zonnebril op: ‘Ciao SuperSic’.

M.m.v. Bas Mesters (Rome)