Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Dodental aardbeving Turkije naar 270

Turkse reddingswerkers aan het werk in de stad Van. Foto AFP / Adem Altan

Bij de aardbeving van gisteren in het oosten van Turkije zijn zeker 270 dodelijke slachtoffers gevallen. Ook raakten er 1300 mensen gewond. Dat heeft de Turkse minister van Binnenlandse Zaken laten weten, meldt persbureau AP.

De Turkse vicepremier Besir Atalay sprak eerder vanochtend nog van 239 doden. Volgens Atalay hebben de reddingswerkers inmiddels toegang tot alle dorpen en worden er meerdere mensen uit ingestorte gebouwen gehaald. Voor de steden Van en Ercis zijn zwaar getroffen. Hijskranen en ander zwaar materieel zijn ingezet om puin te ruimen. Bewoners van de getroffen regio graven met schoppen, op zoek naar vermisten. Hulporganisaties zijn druk bezig tenten, veldhospitalen en keukens op te zetten voor de duizenden mensen die dakloos zijn geraakt of niet meer hun huis in durven te gaan.

Autoriteiten denken dat het dodental niet zover oploopt als gisteren werd gevreesd. Een schatting van het Kandilli Observatory and Earthquake Research Institute (KOERI) in Istanbul ging ervan uit dat er mogelijk 500 tot 1000 doden waren gevallen bij de aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter.