De Wever tegen Schotten: België is al twee landen

Net nu België, ruim 500 dagen na de verkiezingen, een regering lijkt te krijgen, zegt de leider van de grootste partij van het land dat België „geen democratie meer” is. Bart De Wever, die de Vlaams-nationalistische N-VA aanvoert, zei dit weekeinde in Schotland: Belgium is no longer a democracy.

Eerder deze maand klonk hoopvol nieuws over de toekomst van België. De Franstalige socialist Elio Di Rupo slaagde in een schijnbaar onmogelijke opgave: het forceren van een akkoord tussen Vlaamse en Franstalige partijen over een nieuwe inrichting van de Belgische staat.

Maar volgens De Wever, die met partijgenoten het congres van de Schotse Nationale Partij (SNP) bezocht, is het einde van België onafwendbaar. „In plaats van in België een democratie te bouwen, hebben de Franstaligen een parallelle democratie ontwikkeld, tegen de Vlaamse meerderheid”, zei De Wever volgens de Vlaamse krant De Morgen. „Daarom is België nu opgedeeld in twee delen, in twee democratieën. Elk met hun eigen media, instellingen en politieke partijen. We hebben niets meer gemeen.”

De N-VA, de grote winnaar van de de Belgische verkiezingen van juni 2010, wil een netwerk oprichten met nationalistische partijen in Schotland, Wales, Catalonië en Baskenland. De Wever wilde alles weten over het Schotse streven naar afsplitsing, schrijft De Morgen. Of een onafhankelijk Schotland een republiek wordt, of de Schotten een eigen munt gaan slaan, en wat er met de staatsschuld moet gebeuren.

Maar om niet te extremistisch over te komen durfden SNP’ers dat allemaal niet publiekelijk te zeggen.